По предложение на председателя Ивайло Константинов 18 съветници детронираха зам.-шефа на ОбС – Дупница Владимир Владимиров

Filed under: Дупница |

 Управителката на счетоводната къща Иванка Терзийска заплаши, че ще освободи поста, ако съветниците съкратят част от персонала й

Дупничани съобщиха, че Терзийска е назначила роднини на школски директори и съветници за счетоводители, сред тях щерката на директорката на ОУ „Евлоги Георгиев” Румяна Гиргинова

С гласовете на ГЕРБ, ОДС, „Коалиция за промяна” и независимия Йонко Гергов общинските съветници в Дупница освободиха предсрочно от поста зам.-председател на ОбС инж. Владимир Владимиров. 18 общински съветници гласуваха „за”, 13 – „против”, между които независимата Силвия Овчарческа, 8-те съветници на БСП, 3-ма на ЛИДЕР и един „въздържал се” в лицето на председателя на ЛИДЕР Владимир Владимиров.   

Докладната бе внесена извънредно от председателя на Общинския съвет Ивайло Константинов. Мотивът, с който отнеха главата на дългогодишния лидер на БСП, а сега заместник-председател на национално ниво на партия ЛИДЕР, е системно неизпълнение на функциите, които са му възлагани, откакто е избран на поста. От разискванията стана ясно, че Владимир Владимиров въобще не е стъпвал в Общинския съвет, а единственото, което е вършил през периода, в който беше заместник-председател, е само да председателства заседания от по няколко минути, когато се наложи да излезе или да отсъства председателят на Общинския съвет. Владимиров нито е правил приемна за граждани, нито пък се е ангажирал по някакъв друг начин с работата на Общинския съвет. Това е и основната причина председателят Ивайло Константинов да поиска неговото освобождаване.

Ивайло Константинов заяви, че иска активен заместник-председател, който да бъде и негов коректив. Но най-фрапиращото в залата бяха изключително задушевните разговори между Първан Дангов и групата на БСП в лицето на доскорошните негови врагове Станислав Павлов и Асен Башленски, които с години заклеймяваше като протежета на Братя Галеви и води съдебни битки с тях. Дангов се прегръщаше с червените съветници, а по време на заседанието седя до инж. Владимир Владимиров. След сесията журналист на вестник „Вяра” го засече на една маса в ресторант „Универсал” със сочената също за близка до Братя Галеви съветничка Силвия Овчарченска и инж. Владимир Владимиров.

Дангов очевидно беше неприятно изненадан от развоя на събитията с освобождаването на Владимиров, поради което излезе на микрофона и заяви, че още на следващото заседание ще поиска оценка за работата на Ивайло Константинов, явно намеквайки за подготвян преврат срещу председателя на Общинския съвет. Това пролича и от изказването на съветника Чавдар Милушев от БСП, който откровено заплаши Ивайло Константинов, че ще му стане много тежко, на което Константинов отговори, че не е от плашливите.

Константинов беше подготвил и втора докладна, с която следваше да бъде освободен Владимир Владимиров от поста председател на икономическата комисия и на негово място да бъде назначен Вергил Кацов. Поради направения отвод от Кацов председателят се отказа от докладната, но на следващо заседание най-вероятно ще има нова докладна. Вергил Кацов ядоса изключително Владимир Владимиров, който до този момент се опитваше да сдържи нервите си с въпроса: „Колко приемни сте направили, докато бяхте заместник-председател?” Владимиров отговори така: „Аз, като сложа да ме замества някой в ТЕЦ-а, предварително му казвам какво да прави. А Ивайло Константинов на мен не ми е казвал какво да правя”.

На сесията всички управители на общински дружества и предприятия направиха отчет. Най-драматичен се оказа отчетът на финансово-счетоводната къща, управлявана от Иванка Терзийска; на болницата, управлявана от Таушански, и на ВиК, представлявано Илия Илиев.

Иванка Терзийска отчете едва 14 хил. лв. печалба на счетоводната къща, което значителна част от съветниците не одобриха. Най-недоволни бяха независимата Силвия Овчарченска и Владимир Владимиров.

От изявления на председателя на ДСБ Стоян Шушков стана ясно, че в икономическата комисия са обсъждани два варианта за счетоводната къща. Първият е дружеството да бъде запазено, като бъде оптимизиран неговият състав заради малкото обслужвани субекти – едва 28 училища и детски градини, и големият брой счетоводители – 11. Вторият вариант е ликвидация на дружеството и пренасочване на дейността на дружеството към счетоводния отдел на община Дупница. Управителката Иванка Терзийска реагира изключително остро на предложението за оптимизиране на персонала в дружеството, като заплаши, че ако Общинският съвет й постави такава задача, тя ще напусне. В своя подкрепа Терзийска беше докарала най-приближените си директори, за да я подкрепят, но въпреки присъствието им председателят на Общинският съвет не им даде думата. Бдителни граждани твърдят, че Иванка Терзийска е назначила някои от роднините на директори на работа в счетоводната къща, което пък й гарантира безрезервна подкрепа. На хранилка в счетоводната къща е дъщерята на директорката на ОУ„Евлоги Георгиев” Румяна Гиригинова. Интересна подробност е, че снахата на Терзийска е назначена на работа като домакин на ЦДГ №3, а отскоро е учителка там. В счетоводната къща Терзийска е назначила и роднини на съветници.

От заседанието стана ясно, че ще бъде закрито дружество „Ученически столове”, натрупало задължения от 500 000 лв. Ще бъде създадено ново търговско дружество, което да храни учениците. Тежко е и финансовото състояние на МБАЛ „Св. Иван Рилски”, където задълженията са достигнали 1 млн.лв. поради тази причина от управителя беше изискана програма за стабилизиране на дружеството, като председателят Ивайло Константинов не спести критиките си за управлението на болницата. В подкрепа на Таушански в залата бяха и лекари, които се опитваха да убеждават Общинския съвет, че е нормално болницата да е на загуба, като лансираха тезата, че не трябва да се обвързва лечението със сумите, които се получават по клинични пътеки. Болницата е изправена пред опасността да бъде погълната от кредиторите чрез правни действия за събиране на задълженията от 1 млн. лв.

ГУМ начело с Миглена Вельова е единственото дружество на печалба. Най-сериозни критики отнесе шефът на ВиК Илия Илиев, като основен критик беше председателят Ивайло Константинов, който заяви, че е изключително разтревожен от резултатите. Съветниците поискаха от управителя на ВиК конкретни мерки за спасяването на дружеството.

На сесията с черни маратонки с бял кант тържествено се закле и стъпи в длъжност новият стар съветник Георги Пехливански, който седна на стола на новоизбрания депутат Иван Ибришимов.

Повече подробности в печатното издание

1. Владимиров се чуди какво става, след като за първи пат седна плътно до групата на БСП

2. През 3 реда Първанов Дангов се договаря с бившите си съпартийци Станислав Павлов и Асен Башленски, след 7 години на политическа ненавист

3. Дангов и Овчарченската обясняват на Владимиров, че не са се очаквали свалянето му

4. С черни маратонки с бели кантове съветникът Георги Пехливански положи клетва

5. Георги Пехливански положи подпис пред погледа на председателят на ОбС Ивайло Константинов

Spread the love