Евгени Диков: Ежедневно валят сигнали за престъпления на предишното правителство, ако знаехме къде са Братя Галеви, щяхме да ги хванем

Filed under: Актуално от днес |

Започнала е проверка срещу Кокинов, според материалите записът не е първият случай, в който той си е общувал неформално с Бойко Борисов, заяви временният градски прокурор

„В прокуратурата ежедневно постъпват сигнали срещу лица от предишното правителство“, обяви временният градски прокурор Евгени Диков. Те са подавани от служители в администрацията, които имат конкретни данни за извършени престъпления. „Личи си, че хората са запознати в детайли, а не просто да издигат лозунги. И дават сигнали за конкретни нарушения“, обясни прокурорът. Такива сигнали се подават например от данъчни служители, видели отвътре нарушенията. Постъпили са и много сигнали за митнически нарушения. 

Евгени Диков, който седна на стола на Николай Кокинов след скандалния разговор между него, Бойко Борисов и Мирослав Найденов, посочи, че след случката със записа резултатите са налице. „Има образувано досъдебно производство“, каза той. Производството е срещу Кокинов. Колкото до самото подслушване, материалите са изпратени в прокуратурата за образуване на досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Диков посочи, че според материалите записът не е първият случай, в който Кокинов си е общувал неформално с Бойко Борисов. „Това означава, че и преди е поддържал контакти с бившия премиер“, посочи той. Диков обаче не се нае да гадае дали такива сигнали са били подавани по времето на Кокинов и какво се е случвало с тях. „Сега почти ежедневно постъпват сигнали с конкретна информация. Но какво е постъпвало преди, не мога да кажа“, заяви той и допълни, че прокурорът, който да работи по конкретния сигнал, се определя от компютър.
Диков обясни, че за изтичането на информация по този случай няма досъдебно производство, защото има законен повод, но няма достатъчно данни. „При всеки един сигнал, постъпил при нас, се започва работа“, увери той. С това той успокои водещата Люба Кулезич, която му обеща, че ще му посочи, но не в ефир, виновниците за разпространението на скандалния запис.
Прокурорът не е съгласен с твърдението, че прокуратурата се е превърнала в „пета партия“. „Трудно ми е да приема този извод. Прокуратурата работи, когато се налице достатъчно данни и законния повод за започване на досъдебно производство“.
Попитан къде са Братя Галеви, временният градски прокурор отговори: „Ако знаехме къде са, бихме отправили веднага искане към съответната държава за тяхната спедиция. Делото го образувах аз като прокурор в отдела за борба с организираната престъпност“. Диков е проследил развоя на делото докрай”.
Той увери, че не му е оказван натиск заради това дело. „Имаше едно доста комично изказване на едно лице, което го бяхме призовали като свидетел, че един висок слаб мъж, без да ме познава, с очила, му е казал: „Като ти ударя два шамара, всичко ще си кажеш“. Пред свидетели“. Свидетелят визирал именно прокурора.
За разследването за бюлетините в Костинброд той каза: „Когато се провеждаше акцията в Костинброд, пътувах по магистралата във Флоренция“.Жалбите за гласуването в Турция пък той не се нае да коментира. Според прокурора има някакъв минимален шанс да се разбере кой е направил скандалния запис в Банкя между Борисов, Кокинов и Найденов.
Диков коментира и заплахите, които Алексей Петров е отправил към негови колеги. Според него това не е нещо необичайно. „Това е частен случай“, каза той и предположи, че колегите му биха пожелали да заведат частен иск към Петров.
„Предполагам, че там може да има и осъдителна присъда“, каза прокурорът за делото „Октопод“.

Spread the love