Хасан Адемов: Вдигаме двойно помощта за първолаци на 300 лв

Filed under: България |

„Не може Министерството на труда и социалната политика да е единственото ангажирано с проблема безработица“, смята министърът на труда и социалната политика

Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов обясни  откъде идва проблемът, за който той сигнализира преди дни. Опасенията на министъра са, че към края на годината близо 80 хил. души ще останат без работа заради изтичане на различни програми по заетост.Адемов каза, че двата инструмента, които държавата ползва в борбата с безработицата, са „Националният план за действие по заетостта” и Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. „Оперативната програма е едно надграждане на националния план“, уточни той. 

Всяка година се гласуват едни пари – над 73 млн. за Националния план за действие по заетостта, за въздействие върху пазара на труда. С тези средства се подпомагат работодатели. „Предизборно 67 млн. са договорени до края на април тази година“, каза Адемов. Според него обаче, активният период е във втората половина на годината и би следвало тогава да бъдат договорени по-голямата част от средствата.
„Не може Министерството на труда и социалната политика да е единственото ангажирано с проблема безработица“, заяви той и добави, че трябва активно сътрудничество с останалите министерства. „Всички мерки, които ще се предприемат, ще бъдат съгласувани със социалните партньори. Наложително е, да се направи един бърз преглед на съществуващото законодателство“, каза министърът. „Ако държавата спре да пречи, ако държавата спре да натиска бизнеса, той би могъл да се справи по-добре“, добави той.
„Трябва да има трайни работни места – това е червената нишка, която трябва да минава през всички ведомства. Това, което може да направи повереното ми ведомство, ще бъдат съгласувано с партньорите. Наложително е да се изготви един бърз преглед на трудовото законодателство, защото има известни пречки, които не позволяват на малките и средни предприятия да разгърнат своята дейност“, каза Адемов.
„Младежката безработица е не само български, но и европейски проблем. У нас има предприета Национална програма за младежка гаранция – от 1 юли ЕК е отпуснала един финансов ресурс в размер на 6 млрд. евро. Младежката гаранция е възможност за консултиране, намиране на работа, продължаване на класификацията – за хора четири месеца след като са завършили образованието си. Младежите трябва да имат възможност да бъдат наети до четири месеца след завършването си. До 150 – 200 млн. трябва да се увеличат средствата по Националния план за действие по заетостта, които сега са 73 млн. лв.“, посочи той.
С 20 лв. могат да се увеличат парите за енергийни помощи. Всички мерки обаче, ще бъдат направени съгласно възможностите на бюджета.
„Остава в обществото впечатление, че парите на българските данъкоплатци отиват само за една група неграмотни хора. Социални помощи трябва да се дават срещу определени ангажименти. Нужно е да се реформира изцяло социалното подпомагане, за да не генерираме професия „трайно безработен”. Тези хора или са неграмотни, или са с образование до 4 клас, или имат образование, но никаква квалификация. Ние работим върху това социални помощи да се дават срещу ограмотяване, срещу квалификация, за да могат тези хора да придобият поне някакви трудови навици, за да могат тези хора да излязат от битието си на човек, живеещ на помощи“, каза Адемов по отношение на ромската безработица.
Министерството предвижда двойно увеличение на помощта за първокласници, което значи тя да стане 300 лв.
По въпроса с увеличението на майчинските той каза: „По-вероятната дата е през есента“. За да се вдигнат от юни, трябва да бъде направено много сериозно финансови усилие. „Но тази врата още не е затворена“, каза Адемов.

Spread the love