Центърът на Истанбул потъна в облак от сълзотворен газ : Двама убити, 3200 ранени при протестите в Турция, започна и стачка

Filed under: Свят |

Ердоган: Ситуацията в моята страна вече се успокоява, скоро всички проблеми ще бъдат решени

Турската полиция и протестиращи срещу правителството отново влязоха в сблъсъци в Истанбул през изминалата нощ. В града полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращи, които запалиха автомобили, хвърляха камъни и скандираха гневни лозунги до ранните часове тази сутрин. Подобни сцени се разиграха и в столицата Анкара. В същото време местните власти съобщиха за нов смъртен случай, с което броят на загиналите по време на размириците в Турция достигна двама души. 

22-годишен мъж починал в болница, след като бил прострелян по време на антиправителствените протести. „Абдуллах Комет е бил сериозно ранен след стрелба с огнестрелно оръжие, произведена от неидентифицирано лице“, съобщиха от администрацията на губернатора в провинция Хатай, като посочиха, че мъжът е починал по-късно в болница.

В понеделник стана ясно, че 20-годишният Мехмет Айвалитас е бил убит от такси, което се врязало в група демонстранти на булевард в Истанбул.

Медицинските служби съобщиха, че в хода на безредиците през последните две денонощия в Турция са били ранени 3195 души. 26-има от тях са в тежко състояние.

В същото време турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, който в понеделник пристигна в Мароко в рамките на четиридневна визита в Магреба въпреки демонстрациите в Турция, обвини политически „дисиденти“, че подбуждат протестите.

„Републиканската народна партия и други дисиденти имат намеса в тези събития“, заяви той по време на съвместна пресконференция със своя марокански колега Абделилах Бенкиран. Ердоган твърди, че ситуацията се успокоява. „Ситуацията в моята страна вече се успокоява… След като се завърна от тази визита, всички проблеми ще бъдат решени“, каза още той.

Междувременно един от основните профсъюзи обяви двудневна стачка, започваща във вторник, в протест срещу правителствените репресии над демонстрантите, които синдикатът охарактеризира като „държавен терор“.

Демонстрациите в Турция започнаха в петък заради спорен план за реконструкция на парк в центъра на Истанбул, но прераснаха в антиправителствени протести, които след това се разпростряха в редица градове на страната след опита на полицията да потуши протестите със сила.

 

 

Spread the love