7 мита за целулита: Портокаловата кожа не се предава по наследство, кремовете и диетите са безсилни

Filed under: Здраве |

Целулитът е един от най-често срещаните козметични проблеми сред жените – почти всяка трета жена страда от така мразената портокалова кожа. Темата за целулита е толкова болезнена за всички нас, че винаги си струва да чуем какво казват специалистите, когато дават ценни съвети как да премахнем тази истинска напаст и как да се предпазим от появата й. Козметичната индустрия се е посветила на разработването на всевъзможни козметични продукти и естетични процедури с цел намаляване на целулита. Но преди да се предприеме стратегия за борбата с неприятната портокалова кожа е важно да сме запознати с някои митове за целулита.

Мит 1: Кремовете ефективно третират целулита

Има няколко причини, поради които кремовете не могат да се справят с целулита. Повечето кремове третират един от компонентите на целулита- обикновено това са мастните натрупвания. Много малко от тях са насочени към проблемите, свързани с кръвообръщението и съединителната тъкан, които имат основна роля за формирането на този козметичен проблем. Нито един от кремовете не може да се справи с трапчинките по кожата.

Мит 2: Диетата ще излекува целулита

Диетата не може да премахне целулита. Подходящият начин на хранене може да предотврати появата на целулит, но веднъж появил се той трудно може да бъде отстранен чрез този способ. До известна степен е възможно да се спре прогресията му, но не и да настъпи пълно обратно развитие.

Мит 3: Целулитът е наследствен

При определени условия женското тяло е склонно към образуването на целулит. Ако тези условия не са изпълнени, не се развива целулит. С други думи – дори да имате генетично предразположение към това състояние, не сте задължително обречени да го развиете. Съществуват наблюдения върху еднояйчни близнаци, които показват наличието на целулит при едната близначка и почти никакъв при другата.

 

Мит 4: Целулитът се среща само при жени със затлъстяване

Над 80% от жените страдат от целулит в различна степен, но не всички са с наднормено тегло. Много често причина за целулит са честите различия в теглото. Така че, ако не сте пълни, но имате целулит, не се опитвайте да отслабнете – това няма да ви отърве от „портокаловата кожа“.

Мит 5: Липосукцията е ефективна терапия

Липосукцията не е с доказана ефективност в борбата с целулита. Тя е по-подходяща за премахване на мастни натрупвания, които са разположени по-дълбоко в сравнение с тези при целулита. Има литературни данни, които посочват, че липосукцията влошава целулита.

Мит 6: ”Бричовете” са симптом на целулита

„Бричовете“ не са показател за наличието на целулит. Много жени имат „бричове“ без каквито и да било признаци за целулит. В западната култура „бричовете“ се считат за непривлекателни, но в други култури това не е така.

Мит 7: Целулитът е непобедим!

Напротив! Целулитът е победим, но бъдете готови за продължителна и упорита борба. А вашето главно оръжие е физическите упражнения – аквааеробика, шейпинг, бягане, ходене, плуване и каране на колело. Ваните с ефирни масла, особено плодови, контрастните душове, масажите, самостоятелни или професионални, също са част от твоя арсенал – те стимулират кръвообръщението, стягат кожата и намаляват обема. Балансираното хранене от своя страна подобрява обмяната на веществата, а козметичните пилинг маски и кремове, ще направят кожата еластична и здрава. Всички тези оръжия заедно ще Ви донесат дългоочакваната победа!

 

Spread the love