Цветанов с призовка от прокуратурата, отива на разпит в сряда

Filed under: Актуално от днес |

Не съм разпореждал незаконни подслушвания, ще изпълня ангажимента си, за да не възпрепятствам производството, заяви бившият вътрешен министър

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов съобщи, че е получил призовка от прокуратурата и ще се яви на датата и часа, упоменати в призовката. Пред журналисти той обяви, че е повикан за разпит в сряда, 12 юни, в 10 часа в Специализираната прокуратура.

Миналия четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров поиска официално Цветанов да бъде разследван заради незаконното подслушване на политици, журналисти, бизнесмени и лидери на опозицията. Тази сряда при първото заседание на парламента за седмицата Цветанов депозира в деловодството заявление за доброволно сваляне на имунитета му на народен представител.

До 8 години затвор може да получи бившият вътрешен министър, ако прокуратурата му повдигне обвинение и го докаже по чл. 285 от Наказателния кодекс във връзка с чл. 387 – така нареченото допустителство по служба – бездействие, в резултат на което е допуснато подчинени нему длъжностни лица да извършат престъпление.

„Ще изпълня ангажимента си, за да не възпрепятствам производството“, каза в петък Цветанов, след което повтори, че е невинен.

„Не съм разпореждал незаконни подслушвания. Никога не съм си го и помислял. Никога не съм нарушил закона”, заяви бившият вътрешен министър. „Никога не сме използвали незаконни СРС-та. Ние живеем в свят, където клеветничеството е най-силната форма на комуникация и популизъм, който се вкарва в публичното пространство”, продължи Цветанов.

Запитан от журналист от ръководените от Николай Бареков телевизии ТВ7 и Нюз7 дали Бареков е бил подслушван, както самият той твърди, Цветанов отбегна прекия отговор, като каза: „Аз знам, че вашият директор на вашата демократична телевизия, която знаем много добре как е създадена, кой стои зад нея, отправя заплаха към мен и ме нарича „господин престъпник”.

„Може да припомните случая „Галерия”, който беше в тройната коалиция, в ДАНС. Тези, които в момента управляват МВР и ДАНС, бяха хората, които работеха по тази разработка. Докато аз съм бил министър на вътрешните работи, никога по никакъв повод не сме правили подобни разработки”, увери още той.

 

Spread the love