Цветанов обвиняем за неупражнен контрол върху подслушването в МВР, адвокат на Братя Галеви го защитава

Filed under: България |

Съдът постанови мярка за неотклонение „подписка“ на бившия вътрешен министър, той не се притеснява 

Цветан Цветанов влезе в 14-а зала в Софийската градска прокуратурата за разпит пред съдия. Съдът трябваше да определи мярката за неотклонение на бившия вътрешен министър. Минути след това досъдебното производство срещу него бе прекратено, а Цветанов бе върнат отново за разпит в прокуратурата. „Прокурорите ни чакат. Съдията прекрати производството. Не са призовани другите обвиняеми и техните защитници“ – това каза адвокат Менко Менков, който е защитавал избягалите в чужбина Ангел Христов и Пламен Галев, известни като Братя Галеви, както и обвиняемия по мегаделото САПАРД Марио Николов. Адвокатът на Цветанов заяви още, че и те не знаят защо ги разкарват по този начин. „Чувствам се специален“, каза ексшефът на МВР. Минути след като бе влязъл в Специализираната прокуратура Цветанов я е напуснал заедно с Менко Менков, който му е адвокат. Двамата отидоха в Софийската градска прокуратура. Той не даде обяснения пред журналистите защо е бил прехвърлен, след като по предварителната информация трябваше да бъде разпитан именно от спецпрокурорите. Избраният от Цветанов защитник Менков е сред голямата група адвокати по делата за източване на милиони евро по програмата САПАРД. Именно по тези процеси бившият вътрешен министър отправяше критики за това колко бавно се движат и как е възможно да има оправдателни присъди. Менков е адвокат и на основния свидетел по делото срещу Алексей Петров – Георги Цветанов, както и на Йордан Тонов, по-известен като Данчо Пръча. Менков защитаваше интересите на дупнишките бизнесмени Братя Галеви в рамките на досъдебното производство срещу тях. Адвокати от кантората му бяха наети по делото срещу групата на Златомир Иванов-Баретата. Те представляваха част от съпроцесниците на Златомир Иванов.

Стана ясно, че на Цветанов е повдигнато обвинение за престъпление по служба заради това, че е допуснал подчинените му длъжностни лица да извършват незаконно подслушване. „На клиента ми е повдигнато обвинение. Съдът постанови мярка за неотклонение „подписка“. Няма установено нерегламентирано използване на СРС-та. Не можем да гадаем какво има в делото. На нас не са ни предоставени никакви доказателства. Моят подзащитен е невинен, прокуратурата трябва да ни предостави доказателствата, ако има такива“, каза на излизане от съда адвокат Менко Менков.

„Моят защитник трябва да бъде запознат с всички доказателства, които са събрани до този момент. Това обаче ни беше отказано. Изборът адвокат да ми бъде Менко Менков е лично мой“, заяви бившият вътрешен министър Цветан Цветанов в отговор на въпрос дали е запознат с това, че адвокатът му е защитавал и пострадали от полицейско насилие. „Няма конфликт на интереси в това, че съм защитник на г-н Цветанов“, добави Менков. Двамата се задържаха едва около 5 минути при представителите на медиите и отказаха да отговорят по-подробно на журналистическите въпроси.

Припомняме, че Цветанов бе призован в сградата на специализирания съд в 10.00 часа. Миналата седмица прокуратурата възобнови разследването, след като бившият вътрешен министър се отказа от имунитета си и по този начин даде зелена светлина на прокуратурата. Самият Цветанов отрече обвиненията срещу него и каза, че няма нищо общо със случая: „Знам, че съм невинен и това са поредните внушения, които ще бъдат използвани спекулативно от политическите управляващи. Никога по никакъв повод не съм разпореждал, не съм си и помислял да правя незаконни подслушвания или пък да карам служителите да правят действия, които са извън закона и извън техните професионални задължения. Изглеждам ли ви притеснен“, попита риторично Цветанов репортерите в кулоарите на НС.

Прокуратурата твърди, че Цветанов е бездействал и съзнателно е допуснал негови подчинени да подслушват нерегламентирано. В крайна сметка разследването беше блокирано с оглед имунитета на Цветанов като народен представител.

Spread the love