Ердоган: Търпението ми се изчерпва, oтправям последно предупреждение към демонстрантите от площад „Таксим” да се приберат вкъщи

Filed under: Свят |

Турция решава съдбата на парк „Гези” с референдум

 Турското правителство взе решение за провеждане на референдум, с който да се реши преустройството на парка „Гези”. Това обяви ислямистката Партия на справедливостта и развитието след среща между премиера Реджеп Ердоган и представители на протестиращите.

Новината за референдума зарадва протестиращите, част от които останаха на емблематичния площад „Таксим” в Истанбул и продължиха да скандират и пеят песни, въпреки че органите на реда им наредиха да си ходят по домовете.

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган даде срок от 24 часа на министъра на вътрешните работи да прекрати протестите на площад „Таксим”. За това съобщава електронното издание на вестник „Милиет“. „Не използвахме юмрук срещу юмрука. Отсега нататък силите за сигурност ще се държат по различен начин. Нямаме нужда някой да ни дава акъл от чужбина. Нека търговците и занаятчиите да бъдат бдителни. Лобито на лихварите действа. Дадох указания на министъра на вътрешните работи. В рамките на 24 часа да приключи с тези протести“. Така Ердоган е коментирал протестите на среща с делегацията на TESK, където е гледал запис на кадри от протестите в Анкара, Хатай и Измир.

Спорният проект за преустройство на площад „Таксим” в парка „Гези” стана повод за масовите протести в страната през последните две седмици. Демонстрантите искат не само промяна на проекта за парка, но и възмездие за отношението на полицията по време на протестите.

Търпението ми се изчерпва, каза турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, предаде Би Би Си. На събиране на управляващата Партия на свободата и развитието нейният лидер заяви: „Отправям последно предупреждение към демонстрантите от площад „Таксим” да се приберат вкъщи. Чашата на търпението ми прелива”. Изказването на ръководителя на кабинета в Анкара бе приветствано от събралото се множество с бурни аплодисменти. Той също призова своите съграждани да приберат децата си. „Вземете вашите синове и дъщери”, допълни Ердоган. По-рано протестиращите заявиха, че няма да напуснат площада в най-големия турски град, докато не бъдат изпълнени техните искания. По-рано Ердоган заяви, че Турция няма да признае решенията на Европейския парламент. По този начин ръководителят на кабинета в Анкара коментира вчерашното решение на депутатите в Страсбург, които призоваха за край на насилието. Турският министър-председател допълни, че решенията на ЕП не са задължителни за страната му, защото тя не членува в Европейския съюз. Ердоган също нападна Щефан Фюле. Според премиера еврокомисарят не е посочил нито един контрааргумент на тезите на Ердоган.
 

Безредиците продължават в Анкара, където полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне близо 2000 протестиращи от централната улица в града.

Spread the love