Напориста перничанка върти кюстендилско село с читалище, черква и хълм, кръстени на нейно име : Кметица не сви крак на Спасовден: засука баница и пече питка, черпи от врата на врата в Николичевци

Filed under: Оживление |

Спаска Методиева си пожела здраве и векуване на управническия пост

Кметицата на кюстендилското село Николичевци Спаска Методиева не сви крак, за да се подготви за именния си ден на Възнесение Господне. Управничката омеси питка и баница, за да почерпи местните хора. Жената си пожелава преди всичко здраве и дълги години да не оставя кормилото на населеното място. Любопитна подробност е, че Спаска, която държи властта вече втори мандат, бе единствен и независим кандидат за кмет на изборите през 2011 година. “Дори и един да гласува, пак щеше да се води избрана. Само че ние имахме почти 100% избирателна активност”, припомнят местните.

Нейна заслуга е и новостроящият се храм, който носи името „Възнесение Господне”. През есента там бяха осветени и 3 кръста. Черквата е разположена в двора на кметството. На шега хората казваха, че всичко в селото носи името на кметицата. Повод за хумора им е и хълмът Спасовица, който се намира над селото. Методиева е агроном по професия, тя е перничанка и една от най-напористите сред колегите си. Читалището в селото също се казва “Спасовица”, на което председател също е кметицата. Към самодейната институция има женска група. Сладкогласните певици прославят автентичния фолклор на родния си край на регионални и национални фестивали.

Снимка:   Спаска Методиев – кмет на село Николичевци

Spread the love