Промените в СРС закона минаха без ГЕРБ: Цветанов: Няма установени незаконни подслушвания, говори се за неупражнен контрол

Filed under: Актуално от днес |

За пореден път Мая Манолова няма доказателства за това, което говори, заяви бившият вътрешен министър 

Няма установени незаконни подслушвания. Това каза депутатът от ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов в пленарната зала при дебатите по промени в Закона за специалните разузнавателни средства (СРС).

„Това, което се твърди, че в последните 4 години има злоупотреби, засега са само твърдения на определени политици, но не и на компетентните органи. В прокуратурата не се говори за незаконно подслушване, а се говори за някакво твърдение за неупражнен контрол“, посочи Цветанов.
„Законопроектът е изключително важен за обществото и за националната сигурност. За голямо съжаление сме свидетели да се приемат важни законопроекти от временни комисии в отсъствието на дебат, на експертиза и на представители на Министерския съвет. За голямо съжаление отсъстват и основните вносители. Защо ги няма Сергей Станишев и Лютви Местан?“, попита Цветан Цветанов.
„За пореден път Мая Манолова няма доказателства за това, което говори. Нека припомним – какво се случи в деня за размисъл по сигнал, който тя внесе“, заяви Цветанов.

Той припомни случая „Галерия“ и случая „Иван Рилски”. „Тогава по този мегаскандал беше задържан тогавашният главен секретар Илия Илиев, тогава беше повдигнато обвинение на Цветан Иванов. Какъв беше резултатът – нямаше никакви обвинения към Илиев и Иванов. Ген. Илиев преди няколко седмици успя да осъди прокуратурата да плати обезщетение за 10 000 лв.
„Не говорите със съдържателната част на ясните мотиви. Случаят „Бесоолу”? Тогавашният вътрешен министър е нарушил закона, а към него никой не търси отговорност – заяви Цветанов. – Кой и по какъв начин направи разбивка за разходите, които направи СДОТО?”, попита той.
Директорът на ОД на МВР във Варна беше освободен заради това, което направи правоохранителната система, за спиране на купуването на гласове. Това се говори както в областната дирекция, така и сред всички, които знаят за какво става въпрос, каза още депутатът.
Парламентарната група на ГЕРБ няма да подкрепи законопроекта за изменение на Закона за специалните разузнавателни средства, каза Цветанов. ПГ на ГЕРБ нито веднъж не предложи законопроект без обществено обсъждане, посочи той.
„Много трудно се гради, но много лесно се руши. Това доказвате с действията си“, каза Цветанов, като се обърна към управляващото мнозинство. „Какъв дебат да водим с вас, когато нямате никакви мотиви и аргументи – нито финансови, нито юридически“, допълни той.
„Никой от политическата система не иска да има стабилна правоохранителна система“, посочи Цветанов.
„Защо никой не си направи труда да провери колко са исканията на съответните институции? Имаше 8000 искания на прокуратурата. С 2000 са намалени исканията през 2012 г. Никой не говори за предприетите мерки. Законодателството в България е най-рестриктивно“, каза Цветан Цветанов.
„Секторът за сигурност не е секторът на БСП, ДПС или „Атака“, сектор „Сигурност” е националната сигурност на държавата. Защо никой не говори за образуването на повече досъдебни производства на базата на използваните СРС-та“, заяви той.

 

Spread the love