Орешарски призна, че Пеевски не е негов избор, но не казва чий е

Filed under: Актуално от днес |

Увеличиха се хората, които не ми вярват, но служебно правителство не би могло да реши проблемите

Новата кандидатура за шеф на ДАНС ще бъде по-добре обсъдена, каза премиерът

Премиерът Пламен Орешарски очевидно все още смята, че правителството му може да оцелее въпреки разрастващите се улични протести и скоротечната вътрешна криза в партията мандатоносител БСП, предизвикана от избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС и други отстъпени на ДПС постове по върховете на властта. Сред идеите му за изход от ситуацията са среща с представители на протестиращите в понеделник и „по-внимателен“ подбор на останалите назначения от втория ешелон.

Орешарски призна, че издигането на депутата от ДПС и медиен магнат Пеевски е било грешка, но отказва да каже кой го е предложил за поста. Имахме дебат с лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан, обсъждахме различни варианти в рамките на няколко дни, не помня кой първи е споменал името на Пеевски, заяви Орешарски в понеделник сутринта пред бТВ.

Малко преди това депутатът от БСП Янаки Стоилов заяви, че Пеевски се е самономинирал. ”Когато обсъждахме с партиите, които ни подкрепят, номинацията на г-н Пеевски, надделя мнението, че за шеф на тази институция е необходим решителен човек, който има да свърши много работа. Аз се изкуших от възможността за бързи резултати. Като че ли обаче подценихме противоречивия образ, който е изградил… или се е изградил за г-н Пеевски”, посочи Орешарски.

На двукратен призив да каже истината той отговори с думите: „Искате да излъжа!”, а накрая каза, че ще задържи отговора на въпроса, защото счита за некоректно да се пита кой какви номинации е предложил и чии имена са били обсъждани. Както при изненадващото внасяне на кандидатурата на Пеевски в петък, така и след това Станишев многократно повтаряше, че номинацията е била на министър-председателя.
Депутатът от ДПС Камен Костадинов заяви в неделя, че парламентарната група на движението е подкрепила кандидатурата на колегата си Пеевски, но инициативата не е била на ДПС. „Слушах ги внимателно, не твърдят, че аз съм го предложил”, контрира Пламен Орешарски, а при поредния призив да посочи източника на предложението той отново отказа отговор с думите: „Следващият въпрос!” „Не е съвсем нормално ръководителите на службите да се дискутират, но сега ще го направим предвид повишената обществена чувствителност”, увери Пламен Орешарски след като неколкократно отказа да спомене кои са другите обсъждани кандидатури за председател на ДАНС. На заседанието на парламентарната група на левицата, свикано половин час преди самото гласуване на Пеевски в пленарната зала, Станишев и Орешарски казали, че това била най-подходящата кандидатура в сравнение с останалите и че била съгласувана с партньорските служби – нещо, което впоследствие бе опровергано.

В понеделник Орешарски все пак назова една от другите кандидатури – на и.д. шефа на ДАНС Владимир Писанчев. „Номинацията на г-н Пеевски очевидно беше грешка и обществената реакция го показа по категоричен начин”, призна Пламен Орешарски след тридневните многохилядни протести, които призоваха за оставката му.

Той обаче съобщи, че въпросът с оставката му не е на дневен ред, тъй като в следващите 2-3 месеца трябва да се вземат решения, от които зависи развитието на страната за седем години.
Орешарски декларира, че би подал оставка в момента, в който загуби подкрепата на БСП и ДПС. „Ако загубя парламентарна подкрепа, без която не може да има правителство, ще подам оставка. Обществените настроения са нещо, за което може да се работи”, смята Орешарски.
„Протестите ме притесняват”, каза той и посочи, че има разлика между протестите от последните три дни и онези, организирани при встъпването му в длъжност. „Давам си сметка, че правителството загуби част от легитимността си, но ако сега подадем оставка, в следващите месеци никой няма да има легитимност”, прогнозира той.
Орешарски призна, че не е политик, което било видно от „последната политическа грешка” (назначението на Пеевски – бел. ред.), и не се вижда с политическо бъдеще.
„Започвам да се притеснявам от кадрови решения, защото има чувствителност към някои проектоназначения“, коментира Пламен Орешарски в понеделник сутринта, докато назначеният от него областен управител на Благоевград от квотата на ДПС успя да влезе в кабинета си и да встъпи в длъжност с помощта на полиция, разчистваща протестиращите пред сградата, а областният управител на Пловдив (пак от ДПС) дори не направи опит да стигне до новото си работно място, блокирано от недоволни.
„Забавянето в номинирането на заместници има за основна предпоставка внимателното обсъждане на предложенията на БСП и ДПС”, каза още Орешарски и допълни че ще се постарае да ускори процеса.
„Някои от кандидатурите, които бяха предложени, не бяха одобрени. Досега наивитетно съм си мислел, че кандидатът трябва да има умения да свърши работата си и да не е ярка политическа фигура”, отчете още една своя грешка премиерът.
Той каза, че още в петък имал „предварително насрочена среща с протестиращите от по-ранните етапи, нищо общо с протестиращите срещу избора на Делян Пеевски“.
„Трябва да обърнем внимание на всички. Уточнихме да имаме периодични съвети към Министерския съвет, в отделните министерства да се обсъждат съответните проблеми по секторни въпроси, а в областните управи – за регионални проблеми”, посочи Орешарски и декларира, че е готов на „диалог с всички”.

Относно предстоящата среща с представители на протестиращите от последните три дни, насрочена за 14 ч. в понеделник, той каза, че не може да дискутира с 10 000 души и все пак има нужда от някакво представителство. Премиерът се съгласи, че това е трудно, предвид характеристиката на последните спонтанни демонстрации. Той предложи и парламентарните групи да инициират дебат с НПО в Народното събрание, където да се чуят всички мнение относно бъдещи промени в изборното законодателство.

Преди срещата с протестиращи срещу назначението на новия председател на ДАНС премиерът каза, че има „по-важна” среща с експерти от енергетиката. „Ще обсъждаме поне от 1 август да свалим цената на тока. Вероятно няма да е с много – най-вероятно с около 5%. Това бяха големи усилия, чака ни огромно недоволство от частни интереси”, предупреди Орешарски. Той заяви, че сега трябва да се финализира споразумението за партньорство с ЕС за следващите 7 години, енергетиката е в колапс, а парите в здравната каза – на привършване.

Spread the love