Платен протестиращ: „Атака“ дават по 15 лева и парче пица

Filed under: България |

„Платени агитки гастролират по партийните протести. На демонстрантите се дават пари, за да подкрепят определена политическа сила“. Това разказа 18-годишен младеж, който е категоричен, че не става дума за мирните протести от последната седмица, а за организирани партийни мероприятия.

За Георги Флоров протестите са начин да припечели пари. Казва, че хората като него са много и се познават и разкрива, че всички са платена публика във фирми, които набират статисти за телевизионни предавания.

Всяка демонстрация ги ангажира само за по два-три часа на ден, а парите се дават на ръка. Последната му оферта е дошла във вторник от партията на Волен Сидеров.

„Една приятелка ме попита във „Фейсбук” дали искам да протестирам за 15 лева. Аз веднага попитах за кой, кога и къде, защото съм ходил и друг път на платени протести. Тя ми отговори – за „Атака“, 15 лева плюс ядене. Парите се раздават след 22,00 часа вечерта“, разказа Георги.

По думите му организацията става с посредници и не може да се стигне до поръчителя. „Тя ми каза на мен, на нея й е казал някой друг“, допълни младежът.

Вместо да се влее в редиците на платената агитка на „Атака“, Георги решава да разкаже за схемата и тарифите, по които се набират клакьори. И този път предложението стига до него през социалната мрежа, а оферти получава и по телефона и ги записва.

„Ако имаш някакви приятели, да дойдеш с тях на протест за „Атака“. За 2-3 часа, 15 лева, няколко дена. Осигуряваме храна и така“, казва организаторът в телефонната слушалка.

Офертата важи за няколко дни, а сборният пункт е пред църквата „Александър Невски“. „Вече четири дни е имало платени протести на „Атака“. Ако харесат някого, го водят и на други протести и им предлагат да минат на по-високо ниво – да намерят определен брой хора за протест.

Освен 15-те лева на протестиращите в подкрепа на Волен Сидеров се обещава и храна, твърди Георги. Обикновено става дума за парче пица или сандвич. Казва, че е натрупал опит като платена партийна агитка – участвал е във февруарските демонстрации, заради които правителството на ГЕБР подаде оставка, и неведнъж е излизал на улицата за пари.

„За свалянето на правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов пак имаше платени протести. От „Атака“ раздаваха по 5 лева на младежи, на възрастни жени – всичко, което може да ходи и е на крака. На 19 февруари, за обесването на Васил Левски, бях в групата на „Атака“, която идваше към паметника. Те бяха платени и аз бях там. Всичко им е платено, това трябва да се знае“, подчерта Георги Флоров.

Младежът твърди, че във февруарските протести са участвали хора, за които 5 лева и сандвич са много пари. Той обаче посочва, че плащат и други партии. „И БСП, аз дори съм привърженик на ГЕРБ, но и те са имали платени протести. Когато Борисов подаде оставка, протестът в негова подкрепа беше платен“, каза той.

От ГЕРБ категорично отрекоха, че протестът пред парламента в подкрепа на Бойко Борисов е бил платен и се възмутиха. „Няма такова нещо, това е пълен абсурд. Категорично не е вярно. Много наши симпатизанти искаха да дойдат, но не успяха“, заяви Цветомир Паунов от ГЕРБ.

От „Атака“ също категорично отрекоха, че плащат на хората, дошли на протеста им.

В схемата може да влезе всеки, разказва Георги, стига да доведе приятели – тогава ще си вземе и процент. По думите му ангажиментът на един платен протестиращ е да се държи дистанцирано. „Като отидеш там, държиш се дистанцирано. Като видиш телевизия – казано ни е да се въртим с гръб, да не даваме интервюта, да не говорим с журналисти, да не говорим, че сме платени“, разказа младежът.

Георги Флоров твърди, че е приключил с кариерата си на платен протестиращ завинаги – затова и се осмели да разкаже за схемата. Казва, че оттук нататък ще се включи в мирните протести пред Министерския съвет, където пари и сандвичи няма, освен ако не си ги донесеш сам.

 

Spread the love