След поредното оспорено назначение: Еврокомисар иска извинение от транспортния министър Данаил Папазов

Filed under: Актуално от днес |

Йоханес Хан твърди, че не е давал препоръка за зам.-министъра Петър Киров

Еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хан очаква извинение от българския министър на транспорта Данаил Папазов заради твърдението, че заместникът му Петър Киров се ползва с препоръките на комисаря. „Бих искал да заявя възможно най-решително, че никога не съм срещал този човек (Киров – бел. ред.)“, посочва Хан в позиция, изпратена във вторник.

Преди ден Папазов обяви, цитиран от няколко новинарски сайта, че назначеният за зам.-министър Петър Киров има препоръка лично от комисаря Йоханес Хан.

„Ако министърът е правилно цитиран, очаквам незабавно извинение. Нямам влияние върху нито едно назначение в националните администрации, нито някога ще се опитам да упражня подобно влияние“, посочва еврокомисарят Хан.

Новият заместник-министър е син на Володя Киров – бивш директор на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” по времето на тройната коалиция и сегашен шеф на учебен център от системата на Министерството на транспорта – звено за обучения по превоз на опасни товари. Браншови организации заплашиха с протести, тъй като според тях има конфликт на интереси при назначението. Те посочиха, че след назначението синът се оказва в ситуация да контролира бащата.

Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите и Йонко Иванов от Съюза по авто-мотоподготовка заявиха, че изборът на лице за този пост говори ясно, че задкулисните назначения в кабинета “Орешарски” продължават. Според тях по времето на Володя Киров като началник на “Автомобилна администрация” е имало бум на купените шофьорски книжки.

Транспортният министър Данаил Папазов обаче отхвърли тези критики, като посочи, че Петър Киров е изключителен специалист и „не ме интересува кой е баща му“.

Самият Петър Киров отговори, че в нито един момент, откакто е поканен за заместник-министър, не е ставало въпрос да поема ресор с автомобилна дейност. Той щял да се занимава с управление на Оперативна програма “Транспорт” и с международната дейност на министерството. Според Киров единственият упрек към него е, че е син на баща си. Във вторник Володя Киров заяви, че представителите на браншови организации в транспортния сектор, които алармираха за конфликт на интереси при назначението на сина му, са били осъдени от него за клевета. На следващата инстанция делото е приключило по давност, без обаче да се докаже невинността им. Според документите, които Володя Киров показа, двамата са осъдени за клевета на 17 октомври 2011 г. Делото е заведено няколко месеца след предишна тяхна изява по негов адрес през 2009 г., а първото съдебно заседание е било през октомври 2010 година. ”В мотивите на съда е посочено, че те са извършили клевета”, каза Володя Киров. По думите му съдията Върбан Върбанов е понесъл наказания за забавяне на мотивите. Киров посочи, че е подал две жалби, като във втората е помолил за упражняване на активен контрол по делото от Висшия съдебен съвет.

”През последните 30 години обучавам кадри в областта на автомобилния транспорт. Дружеството, което ръководя, не е бенефициент по европейски програми, нито извършва консултантски услуги”, каза Володя Киров, отхвърляйки тезата за конфликт на интереси. ”Няма да говоря от името на сина си, той е голямо момче и отдавна бяга в свои собствени житейски пътеки”, допълни Киров, който е брат на дългогодишния шеф на разузнаването Кирчо Киров.

 

Spread the love