На 22-рия ден от протестите за сваляне на кабинета „Орешарски”: Демонстрантите издигнаха Десетте протестни заповеди пред парламента

Filed under: Актуално от днес |

Краят на властта е гарантиран, смятат недоволните граждани

155-19-01-430x287

Поредна сутрин в петък протестиращи пиха кафе пред парламента. Отново бе засилена и полицейската охрана около законодателния орган, където се събраха около 150 души. Движението по бул. „Цар Освободител“ бе затворено.

Протестиращите пак развяваха българския трибагреник и скандираха „Червени боклуци“. Неформалните организатори на сутрешните протести се бяха постарали предната нощ, за да могат недоволните граждани да издигат картонени кутии с Десетте протестни заповеди.

Сред заповедите е всеки депутат да преминава през психотест. Гражданите настояваха изборите за народни представители да се провеждат по пропорционалната система с мажоритарен елемент. Сред „заповедите“ на протестиращите е кандидат за народен представител да бъде издиган само в един избирателен район.

155-19-01-20130705.xvofljmycb

Място в „заповедите“ е намерило и искането за равен и безплатен достъп до дебати по БНТ и БНР за всички кандидати. Бюлетините пък според тях трябва да се печатат от БНБ и да имат серийни номера. Някои от протестиращите решиха, докато изразяват гражданско недоволство, да прегледат сутрешната преса. Неизвестен протестиращ бе оставил зад загражденията филийки хляб с надпис „социална помощ“.

Загражденията около Народното събрание бяха облепени с плакати и надписи с исканията на протестиращите. В десния ъгъл на оградата бяха залепени надписите „Влизането в центъра на София е на ваша отговорност“, „Внимание опасност за живота“ и „Ще опазим парламента от лумпени и журналисти на всяка цена“. Пред табелите бяха подредени няколко играчки – военни танкове и камиони.

Припомняме, последната „директива“ на фейсбук организаторите е да се блокират няколко ключови кръстовища в центъра, за да се засили натискът върху властта.

Под паметника на Царя Освободител също бяха поставени големи плакати на английски език с призиви: „Европейци, помогнете ни. Ние искаме само избори“ и „Европа, ще ни предадеш ли, както направи с Чехословакия през 1938 г.?“.

Демонстрантите не спираха да скандират „Оставка“ и се заканваха, че няма да спрат с протестните си прояви, докато парламентът не бъде разпуснат и не бъдат проведени честни демократични избори.

Достъпът до парламента бе строго контролиран през специални пунктове, като се проверяваха колите и на депутатите. Дори президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев не бе пощаден и колата му бе щателно проверена от служителите на реда.

Малко след 10.00 часа беше пуснато движението по бул. „Цар Освободител“ и протестиращите намаляха.

Снимки:

1. Сред десетте протестни заповеди е всеки депутат да преминава през психотест.

2. Поредна сутрин в петък протестиращите пиха кафе пред парламента.

Spread the love