Решение на съдия Галина Мухтийска: Кюстендилският съд спря делото за джамията, изясняват спор за правоприемственост

Filed under: Кюстендил |

Адвокатът на мюфтията Красимир Руев: В града има 3-4 мюсюлмани, с общината може да използваме съвместно  „Фетих Мехмед” за експозиционна зала

155-06-81 copy

Кюстендилският окръжен съд спря делото за собствеността на джамията „Фетих Мехмед”, към която Мюсюлманското изповедание има претенции. Повод на определението на съдия Галина Мухтийска, стана искане на пълномощника на изповеданието, адвокат Красимир Руев. Той прилага  препис от решение на Софийски градски съд и жалба, заради висящ спор в съдебната инстанция, изясняващ дали Мюсюлманското изповедание е правоприемник на Кюстендилската мюслюманска вероизповедна община, съществувала до 1949 г.  Аргументът на защитата е, че имотът е придобит при правоприемственост. Ответник по спора е община Кюстендил, която предстои да реши дали да обжалва определението на  Окръжния съд.

155-06-81  Djamiq (1) copy

Според адв. Красимир Руев налице е причина за спиране на производството до изясняване на въпроса с правоприемствеността на двете структури. Софийският градски съд е приел, че не е налице такава, а Мюлсюманското изповедание обжалва на по-горна инстанция пред Софийски апелативен съд. В случай, че решението е в тяхна полза, делото за собствеността на джамията в Кюстендил ще се възобнови. “Ние ще внесем съответния съдебен акт,  това доказателство ще се цени при  решаване казуса за собствеността”, коментира Руев.

Повече подробности в печатното издание

Снимки:

1. Адвокат Красимир Руев

2. Джамията Фетих Мехмед

 

Spread the love