Косопадът се лекува с желязо, мед, витамините А и В

Filed under: Здраве |

ZDRAVE

Прекомерната загуба на коса е проблем, който традиционно се свързва с по-възрастни мъже, но може да засегне и жените, дори и в по-млада възраст. Има много причини за това състояние от генетични, през възпаление на кожата на главата, до използване на вредни продукти за коса. Независимо от причината за косопада, той винаги е неприятен и понижава самоувереността и самочувствието на човек. В отговор на този проблем много фирми са разработили продукти срещу косопад или такива, които го намаляват и предотвратяват. В действителност всеки човек сам може да си помогне като започне да взима правилните витамини. А ето и кои са те:

1. Мастни киселини

Мастните киселини имат различни здравни ползи. Те насърчават растежа на мозъка и неговата функция, намаляват сърдечносъдовите заболявания и т.н. Мастните киселини също така имат много силни противовъзпалителни свойства, което ги прави чудесни за подобряване на здравето на скалпа. Поради факта, че мастните киселини не се произвеждат в тялото естествено, ще трябва да си ги набавите чрез външен източник. Можете да приемате добавки като рибено масло и да ядете храни като риба тон, сьомга, сардина, пъстърва и други морски деликатеси. Препоръчително е да ядете храни, богати на мастни киселини най-малко два пъти седмично в продължение на няколко месеца за максимален ефект. Също така имайте предвид, че това е по-скоро превантивна мярка срещу загубата на коса.

2. Желязо

Желязото е изключително важен елемент за човешкото тяло. Той има огромно влияние върху здравето на кръвоносната система, помагайки за образуването на хемоглобина в кръвта, който пък помага за доставянето на кислород към клетките на тялото. Желязото е важно за мускулите, черния дроб, далака и костния мозък. Когато става въпрос за предотвратяване и лечение на косопада, желязото също играе много важна роля. Неговият недостиг може да доведе до много проблеми със здравето, сред които е анемията. Малкият дефицит на желязо може да насърчи загубата на коса, заради липсата на кислород в скалпа. Това се случва по-често при жените, но и мъжете също трябва да приемат храни, съдържащи желязо като трици, сусам, еленско месо, сардини, риба тон.

3. Витамин B

Наличието на дефицит на витамин B може да бъде друг фактор, който води до загуба на коса. Същото важи и за витамин B12, тъй като той, както желязото, е от съществено значение за поддържането на здрава кръвоносна система. Витамин B12 спомага и за здрава нервна система чрез образуване на защитен слой около нервите. За да сте сигурни, че тялото ви получава необходимата доза от тези витамини, просто взимайте добавка витамин B комплекс, която съдържа всичките осем вида витамини от група B.

4. Биотин

Биотинът технически е част от групата на витамин B. Той се смята за един от най-популярните витамини по отношение на предотвратяване на косопада. Можете да получите биотин от консумацията на храни като мляко, мая и яйчни жълтъци.

5. Цинк

Цинкът се съдържа в червените меса, а неговият дефицит може да възникне, ако пазите вегетарианска диета. Този минерал е известен със своята способност да преодолее някои видове косопад. Цинкът дава тласък и на сексуалния живот.

6. Пантотенова киселина

Известна е като витамин B5. Тя се съдържа във всички клетки в тялото и играе важна роля в трансформирането на храната в енергия. Този витамин се намира в пълнозърнестите храни, в някои видове месо и в киселото мляко. Рядко се случва човек да има недостиг на пантотенова киселина, но няма да ви навреди, ако вземате добавка с този витамин.

7. Витамин A и косопад

Витамин A има много ползи за здравето, ако се приема в умерени количества. Той подобрява имунната система, действа като антиоксидант, стимулира зрението и дори помага в превенцията на рак, сърдечни заболявания и инсулт. Проблемът е, че ако предозирате този витамин, той става опасен за вашето здраве, като включително може да доведе до косопад. Ако усещате гадене, сухота на кожата, замъглено зрение, нарушено психично здраве, косопад, безсъние и умора, може да се окаже, че сте прекалили с приема на витамин A.

8. Мед

Медта е важно вещество, когато става въпрос за косопад. Твърде много или твърде малко от нея, може да допринесе за това състояние, защото медта помага за регулиране на нивото на естествена загуба на коса всеки ден. Излишъкът на този елемент в организма може да допринесе за повишаването на косопада и пигментацията на тялото и очите.

9. Протеини

Около 90% от структурата на косъма се състои от протеин, което го прави едно от най-важните вещества за растежа на косата и предотвратяване на загубата ѝ. В допълнение към това протеинът укрепва косъма и той става по-устойчив срещу външните агресори – слънце, морска вода, мръсен въздух, термична обработка.

Spread the love