Цветанов допуска, че Бареков стои зад разцеплението в ГЕРБ

Filed under: България |

Делян Пеевски има влияние в прокуратурата, ДПС държи МВР, заяви зам.-председателят на ГЕРБ

157-20-01-Tsvetan-Tsvetanov-16

Зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов допусна, че зад разцеплението на ГЕРБ стои новият политически проект на директора на ТВ7 Николай Бареков.

В неделя беше разпратено писмо до медиите, в което беше обявено, че започва поетапно напускане на партията от нейни членове и създаване на нов политически проект. В края на документа като негови автори са посочени „членове на изпълнителната комисия, депутати от 41-вото и 42-рото народно събрание, областни и общински координатори, министри от правителството на ГЕРБ, учредители и членове“. След това обаче като контактна група са посочени само пет имена – Иван Петров, Павел Димитров, Недялко Недялков, Константин Хаджигаев и Емил Димитров, като нито един от тях не е депутат в сегашния 42-ри парламент, нито е бил министър в кабинета на ГЕРБ.

В понеделник Цветанов беше попитан в студиото на Нова телевизия дали има задкулисие зад този опит за разцепление на ГЕРБ. Зам.-председателят на партията отговори, че тези петима души най-много са били отразявани по медиите през последните месеци. „Може би зад този нов политически проект седи Николай Бареков. Има и партии, които могат да седят зад него. Живеем в демократично общество. Всеки определя къде трябва да бъде“, каза Цветанов.

Той е убеден, че няма да има вълна от напуснали ГЕРБ. Цветанов обясни, че в събота е бил във Враца, където са били приети нови членове в ГЕРБ, а всички присъстващи са заявили подкрепа.

„В ГЕРБ членуват над 70 хиляди души. Лидерът Бойко Борисов пожела на напусналите членове успех и аз им го пожелавам“, каза Цветанов.

Делян Пеевски има влияние над прокуратурата

Относно обвиненията на Делян Пеевски към Цветанов, направени от парламентарната трибуна, бившият вътрешен министър каза, че прокуратурата стриктно спазва указанията, дадени от Пеевски. „Пеевски има влияние върху прокуратурата, определено. Това, което съм казал и казвам за хората, е на базата на впечатленията, които имам, и това, което съм чувал за тях. За Цацаров мога да кажа, че той се водеше с безупречна репутация и днес като се върна назад и трябва да потвърдя тези си думи, сигурно ще го направя по същия начин. В компанията на Пеевски трябва да бъде и прокуратурата, няма как да бъде по друг начин. Има много други интереси, които могат да се координират в тези интереси, политическа класа, организирана престъпност. Всички усилия от правоохранителната система, признанието от Европейската комисия е точно заслуга на добре свършена работа, но в момента мафията е много по-силна“, каза Цветанов.

Попитан защо сега му пречи Пеевски, а преди не му пречеше, бившият вътрешен министър каза, че не може да обясни. „И до ден днешен не мога да си дам отговор на този въпрос. Има нещо интересно за всички, които имат интерес и към службите, и реформите в сектора за сигурност, защото за първи път ДПС има свой министър в лицето на Цветлин Йовчев. Писанчев (изпълняващ длъжността шеф на ДАНС – бел.ред.) например извади за 4 дни допуск за класифицирана информация. А този, който може да възложи подобен допуск, е премиерът и председателят на Народното събрание, а те такива правомощия не са възложили“, коментира Цветанов.

 

Обвиненията са опит за дискредитиране

 

За обвиненията срещу него Цветанов каза, че „това е опит за дискредитиране“. „Аз съм невинен и това ще се докаже с времето. Ханс Пьотеринг, депутат от Бундестага, ще участва също в защитата ми“, каза още Цветанов.

За опита да му бъде повдигнато още едно обвинение бившият вътрешен министър заяви, че то е несериозно. „Що се отнася до това, че съм възпрепятствал използването на специални разузнавателни средства, СРС е един технически способ, а има много други оперативни способи, които могат да се използват. Следователите са тези, които трябва да доказват твърденията си“, каза зам.-председателят на ГЕРБ.

ГЕРБ не седи зад протестите

По темата за протестите и това дали ГЕРБ седи зад тях Цветанов каза, че няма как за часове да се организират 20 000 души. „Това са спекулации. Протестът е справедлив,защото е недопустимо държавата да се управлява по този начин“, каза Цветан Цветанов и добави, че лицата на ГЕРБ не присъстват на тези протести.

Според него, ако не беше нарушен денят на размисъл, сега нямаше да има този проблем и нямаше да се случи това, което се случва днес.

Снимка: Цветан Цветанов

Spread the love