Митрополит Кирил открит удавен на плаж край Варна

Filed under: Актуално от днес |

Дядо Кирил бил цар на морето, влязъл във водата с плавници и шнорхел

158-19-01-20130709.mfsedokbhe

Тялото на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил е открито на плажа край местността Траката, потвърдиха от варненската полиция, където бе подаден сигнал за намерен труп във вторник сутринта. Тялото е разпознато и е извършена аутопсия във варненска болница.

По първоначални данни архиереят се е удавил, но негови близки твърдят, че 59-годишният духовник е бил много добър плувец. Тялото му е било открито във водата на плажа, в близост до вилата, която е собственост на Варненската митрополия. Кирил е бил с маска и шнорхел, не се изключва обаче и вероятността смъртта да е насилствена. Възможно е и да е получил сърдечен удар. Отговорите на тези въпроси трябва да даде аутопсията.

Екипи от полиция и следователи са извършили оглед на мястото, където е намерено тялото на Кирил Преславски.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, чието светско име е Богомил Петров Ковачев, бе спорна личност, която през 2011 г. скандализира обществото, появявайки се с чисто нов премиерен автомобил „Линкълн MKZ Хибрид“, модел 2012 г., луксозно изпълнение, докато събирал пари чрез медиите за довършването на новия варненски храм „Св. Прокопий Варненски“. Архиереят обясни, че лимузината му е дарена и не се отказа от нея.

На 17 януари 2012 г. Комисията по досиетата осветли митрополит Кирил като платен секретен сътрудник и агент на Първо главно и на Шесто управление на Държавна сигурност под псевдонимите „Ковачев“ и „Владислав“.

Кирил Преславски е роден на 8 юни 1954 г. в Шумен. Завършва Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“ през 1974 г. и става послушник в Рилската св. обител. Следва в Богословския факултет на Атинския университет.

В края на 1980 г. е назначен за протосингел на Сливенската св. митрополия и възведен в сан архимандрит. През 1981 г. се дипломира в Софийската духовна академия и е изпратен на специализация в Московската духовна академия. До 1 септември 1986 г. е представител на Българската православна църква при Московската и Всерусийска патриаршия, след което е назначен за игумен на Троянската св. обител.

От декември 1987 г. е назначен за главен секретар на Светия синод и на 26 юни 1988 г. е хиротонисан за Стобийски епископ. За Варненски и Великопреславски митрополит е избран на 26 февруари 1989 г. От 1992 г. е член на намаления състав на Св. синод, а в периода 1994-2001 г. е представител на Върховния църковен съвет.

В Първо управление е бил регистриран на 29 юни 1976 г., а само няколко месеца по-късно е бил ръкоположен за йеромонах. На 1 юни 1989 г. Кирил е бил възстановен на отчет в Държавна сигурност. Това е станало само три месеца след избирането му за Варненски и Великопреславски митрополит.

 

Един от най-екстравагантните проекти на Варненския митрополит е този за съчетаването на SPA комплекс, духовно-просветно-рехабилитационен център и ваканционно селище. Комплексът ще се намира в непосредствена близост до вилата на владиката в крайбрежната местност Ваялар до двореца „Евксиноград“ край Варна

Варненският митрополит Кирил е бил силен плувец. Свидетелство за това е фактът, че вчера около 8 часа сутринта той влязъл в морето с плавници и шнорхел, а безжизненото му тяло по-късно било забелязано далеч от брега. Самият Кирил нееднократно скромничел с обяснения, че е не е чак толкова добър плувец. Фактите обаче говорят обратното. От няколко години той практикувал професионално гмуркане. На фона на това първоначалната информация за удавяне е повече от странна.

Очевидци, които вчера сутринта също са били в района на Траката, свидетелстват, че Кирил Варненски пристигнал сам на плажа, сложил плавниците и се спуснал навътре в морето. Малко след това безжизненото му тяло било забелязано на повърхността на водата.

Снимка: Митрополит Кирил

Spread the love