Ученици в Пиринско напират да работят като бармани и сервитьори през ваканцията: Петър Попадиин: 15 000 лв. е глобата за работодатели, наели незаконно деца

Filed under: Благоевград |

159-07-01 Popadiin copy

В разгара на ваканцията и тази година много от учениците в Пиринско ще работят през лятото. Отново най-много са непълнолетните, които са се ориентирали към работа в сферата на ресторантьорството – главно сервитьори и бармани по кафенета и заведения за бързо хранене, коментираха от Инспекцията по труда в Благоевград. В курортните градове в региона има доста ученици, мераклии да изкарат по някой лев през почивката като пиколо в хотелите. Не са малко желаещите да работят временно и в шивашките фирми, главно в опаковката на продукцията.

„Работодател, който не е взел разрешение от Инспекцията по труда за работа на непълнолетен, може да отнесе глоба от 1500 до 15 000 лв. или до 3 години лишаване от свобода”, припомнят от Инспекцията по труда, откъдето коментираха, че до момента има подадени 12 молби за започване на работа на непълнолетни в Благоевградско, като само една молба не е била одобрена.

159-07-01 copy

„При нас целогодишно се приемат молби за назначение на работа на непълнолетни”, каза Петър Попадиин, директор на дирекция ”Инспекция по труда” – Благоевград. „Молбите се одобряват, ако отговарят на всички изисквания за започване на работа на непълнолетно лице, като това не се отнася само за сезонна работа. Ако лицето е ученик, той може да учи и да работи, стига работодателят да е преценил, че ще може да изпълнява нормално задължения си”, обясни Попадиин.

Разрешимата възрастова граница за започване на работа е от 15-16 г.

Снимки:

1. Петър Попадиин

2.  През лятната ваканция много ученици избират да не почиват, а да заработят по някой лев като бармани и сервитьори.

Spread the love