Положиха ковчега с тялото на митрополит Кирил в старите гробища на Варна

Filed under: Актуално от днес |

Патриархът: Кончината на дядо Кирил е загуба за светото православие

160-19-04-Стотици се поклониха пред тленните останки на митрополит Кирил

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил бе погребан в митрополитската алея на старите гробища във Варна.

Стотици миряни се сбогуваха с митрополита. Десетки варненци плачеха, а други едвам сдържаха сълзите си, когато полагаха тялото на митрополит Кирил в гробницата. Преди това свещеници от Варненска и Великопреславска митрополия извършиха траурна церемония по каноните на Българската православна църква.

На погребението присъстваха десетки варненски общественици, обикновени граждани, свещеници, политици и приятели на митрополит Кирил. Стотици бяха и цветята и венците, които бяха положени до ковчега на митрополит Кирил.

160-19-04-Патриарх Неофит отслужи заупокойна света литургия

Кончината на митрополит Кирил е загуба за Варна, светата църква и светото православие, каза патриарх Неофит, който е в крайморския град за погребението на Варненския и Великопреславски владика.

Митрополит Кирил бе открит във вторник мъртъв в морето при местността Траката край Варна. Окръжният прокурор Владимир Чавдаров съобщи, че непосредствената причина за смъртта е удавяне, като по тялото няма външни травми и данни за насилствена смърт.

„Всички сме в скръб, защото си отиде един много ценен помощник в синодалния живот. Тук съм, за да се помоля за душата на митрополит Кирил и за доброто на морската ни столица“, каза още Неофит.

Spread the love