Кюстендилец зае 13-о място на европейското по спортен риболов в Нови Сад

Filed under: Спорт |

Тони Исаков и колегите му от националния тим записаха най-доброто си представяне

161-22-01-krasi-1_Toni Isakov

Кюстендилецът Тони Исаков и неговите колеги от националния отбор на България участваха в Европейското първенство по риболов на плувка в Нови Сад, Сърбия. Страната ни бе представена от общо 5-има състезатели, като в крайното класиране заеха 13-о място, непосредствено след тима на Русия. В шампионата участваха 25 отбора, а за българския тим това е най-доброто представяне до момента. Европейски шампион е съставът на Белгия, следван от Италия и Унгария.

Тони Исаков, който се състезава от 8 години за софийския клуб „Майсторски риболов“ сподели, че риболовът е бил труден, а липсата на участия в международни състезания се е отразило на цялостното представяне.

161-22-01-krasi-2_nac.otbor_sp.ribolov

„За да попаднеш в националния отбор, трябва да си сред първите 5-има с най-добро класиране от няколко турнира. Надпреварата се проведе на канал, който се пълни от река Дунав, която в първите дни за тренировки заливаше част от сушата. Това беше много неприятно и трябваше да навлизаме доста във водата, за да можем да хвърляме щеките. Бяхме подредени в 5 сектора по 25-има, или от всяка нация по един риболовец в сектор. Труден бе риболовът. Нашият отбор не се ориентира по най-добрия начин в обстановката, но ние рядко излизаме на международни състезания заради липса на средства. Наблегнахме на къса щека и къса пръчка. Ловихме уклей, малки платики и червеноперки. Имаше и риболов на дълга щека, като се хващаха шарани и каракуди, които се водеха като „бонус риби“. Водещите отбори налегнаха точно на тях. Все пак се класирахме на 13-о място, което е много добро, защото в предишните първенства българите заемаха последните места. Европейски шампион става отборът, уловил най-много риба за 4 часа състезание в два дни. Тимовете медалисти имаха специални щабове и финансиране от федерациите им. В България нямаме тези възможности“, сподели Тони Исаков, който в индивидуалната надпревара зае 92-ро място от 136-има състезатели. Според него, за да имаш добри резултати на състезания, са необходими и тренировки, редуване на състезания с тренировки. А трябват и финансови средства, необходими за екипировка – щеки, стръв, куфар и др. пособия. Всичко това може да достигне до няколко хиляди лева. Кризата удари и спортния риболов. Преди няколко години в републикански първенства са участвали около 30 отбора, а сега – наполовина.

Днес и утре кюстендилецът ще участва в 3-тия, последен кръг от Републиканското първенство по риболов на плувка, което ще се проведе на язовир „Мандра“ край Бургас.

Снимки:

1. Тони Исаков

2.  Националният тим по спортен риболов на ЕП

Spread the love