След скандала с Плевнелиев въвеждат данък офшорка: Йордан Цонев: Фирмите, заобикалящи закона, няма да имат право да участват в търгове

Filed under: Актуално от днес |

 162-17-03-20130714.hjyxyeqiesТрансферите към офшорни компании да бъдат облагани с данъци. Такава идея обсъждат управляващите, обяви шефът на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев. От думите му стана ясно още, че фирмите, които участват в схеми с регистрирани в данъчни оазиси дружества, най-вероятно ще бъдат отрязани от участие в обществени поръчки у нас. За промени срещу заобикалянето на закона чрез такива практики се заговори упорито след гръмването на скандала с офшорките на президента Росен Плевнелиев.162-17-03-Image_2102076_126 Цонев уточни, че в момента се работи върху пакет от мерки, които да отговорят на препоръката на Еврокомисията за изработване на законодателство по отношение на офшорките.„Подготвя се и пакет за защита на потребителите при финансови спорове, срещу монополните цени, естествените монополи и картелните споразумения”, посочи Цонев и поясни, че в това отношение най-важната стъпка са поправките в Закона за обществените поръчки, които щели да осигурят достъп до финансиране на малките и средните фирми. „Ще има електронни обществени поръчки и електронни търгове до определено ниво”, зарече се депутатът от ДПС.

Той бе категоричен, че бюджетът, който ще бъде прекроен, е предизборен. Цонев не скри обаче, че и при предишните правителства практиката е била в година на вот бюджетите да са такива. При този за 2013 г. заложените параметри не били реалистични, като в приходната си част например те били завишени.
Народният избраник увери, че управляващите се стремят да работят така, че да задоволят очакванията на хората и бе категоричен, че подаването на оставка на кабинета в момента не би било от полза за никого, тъй като трябвало да се решат неотложни проблеми, свързани с бюджета, регулаторните органи и антимонополното законодателство.
„Работата на този парламент и на този кабинет е ограничена във времето от самия резултат на изборите, но те просто сега трябва да си свършат работата”, подчерта Цонев пред “Монитор”. Според него трудностите не бивало да спират управляващите да извършат „полезните неща, които половин България иска”. Мнозинството е заложник не на „Атака”, а на ГЕРБ, която не желае да влезе в парламента като опозиция, отчете също така депутатът, визирайки необходимостта от кворум, за да заседава НС.

Spread the love