Министърът на културата: Българският Лувър? Такъв абсурд в живота си не съм виждал

Filed under: България |

 164-20-02-Петър Стоянович и Светлин РусевРеалният срок за отварянето на бъдещата Национална художествена галерия е есента на 2014 г., обяви министърът на културата Петър Стоянович, след като изброи редица проблеми пред т.нар. Български Лувър.

Проектът бе един от приоритетните на кабинета „Борисов”, и по-специално на министър Вежди Рашидов. Стойността на проекта е около 24 млн. лв., осигурени по ОП „Регионално развитие” и от държавния бюджет.
„Имаме строителство и напън – да се усвоят едни средства, преди да е ясно какво и как ще бъде показано и изложено“, каза пред журналисти Петър Стоянович.
Ремонтните работи са към своя край, а не е ясно какво ще има там и при каква организация на дейностите – такъв абсурд в живота си не съм виждал, добави министърът.
Това, което ни предстои, е не толкова да движим проекта напред, а да го спасим, заяви Стоянович.
Къде е големият проблем с бъдещата Национална художествена галерия, защото за български Лувър вече можем да говорим само в кавички. Въпросът е дали ще имаме един, или два музея – досега това не е ясно.
„Нарекохме днешния брифинг „Записки по българските Лувъри“ – Захари Стоянов е писал своите записки осем години, но ние нямахме толкова време да работим върху концепцията на т.нар. Лувър“, каза още министърът.

Стоянович посочи още, че няма осигурени художествени произведения, които да бъдат изложени.
Според министъра една от големите въпросителни пред бъдещето на Националната художествена галерия е дали ще бъде една институция, или ще има два музея „под един покрив“, тъй като в момента в сградата се помещава Националната галерия за чуждестранно изкуство.
Министерството заявява, че бъдещата институция ще бъде обединена под едно ръководство в две художествени течения – за чуждестранното изкуство и за българското изкуство, разкри Стоянович.

 

Spread the love