Изплащат субсидиите на земеделците през февруари 2014 г.

Filed under: Бизнес |

 166-10-03-Ministar-zemedelieСубсидиите на земеделските производители ще бъдат изплатени през февруари 2014 г., заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков. „Ако се говори в общ мащаб, както е прието в европейските държави – от 1 декември да започне плащането”, подчерта министърът и допълни, че „не искаме да пречим на колегите и ще спазим това, което е било и досега, за да могат да бъдат изплатени тези близо 1 млрд. лв., които трябва да постъпят при земеделските производители за догодина – те ще бъдат осигурени в следващия бюджет още в началото на 2014 година”.

По време на среща в Арбанаси, организирана от Националната асоциация на зърнопроизводителите,  Греков каза още, че до края на август ще бъдат подготвени комплекс от мерки, които да гарантират целогодишен контрол на внос и износ на земеделска продукция.

По думите му с проверките по границите, които са направени, не е преборена спекулата. Затова били необходими мерки, с които да се решат окончателно поне част от проблемите за пазара на нашите зеленчуци.

Министърът е натоварил заместника си Явор Гечев и други експерти с разработването такъв комплект от мерки тип „румънски”, т.е. да има пълен контрол над продукцията. Според него по този начин ще се увеличи значително приходът в държавната хазна, защото ще бъде ударен сивият сектор.

Снимка:

Димитър Греков

 

Spread the love