Бащата на валутния борд в България Стив Ханке: Фактът, че 400 хил. българи между 15 и 50 г. са потенциални емигранти към Великобритания, е катастрофа и показва, че българите нямат очаквания, ако останат

Filed under: България |

 Проспериращата сега икономика на Сингапур се справи с тежката криза с помощта на група от 12 експерти, посочва икономистът

 167-09-02-hankeНай-важното, което България трябва да направи, е да реши проблема с корупцията. Това може да стане с намаляване на състава на правителството и властта, които често улесняват проблема. Такъв съвет даде на България по една от националните телевизии световноизвестният икономист Стив Ханке, който у нас е известен като бащата на валутния борд. Той съветва президента Петър Стоянов при въвеждането му при кризата от 1996-1997 г.

По думите на Ханке българите в момента протестират, защото корупцията прелива и има дефицит на надежда. Самият факт, че 400 хил. българи между 15 и 50 г. са потенциални емигранти към Великобритания, е катастрофа и показва, че българите нямат очаквания, ако останат.

Икономистът уточни, че прекъсване на корупционните практики у нас е ключово, защото се създава лош имидж на България и отказва външните инвеститори. „Положителното, дадено преди години, беше валутният борд. Хората забравят, че през февруари 1997 г. инфлацията беше над 200%, а след въвеждане на борда през юли инфлацията беше заличена. Хората тогава имаха надежда и веднага страната влезе в ЕС и НАТО. Всичко това последва заради стабилността“, заяви Ханке. Експертът добави, че валутният борд дава дисциплина на паричната система и е силно оръжие за борба с корупцията, ако го нямаше, щеше да е по-зле. Той сравни премахването на борда с това да дадеш на дете кредитна карта.

„Политиците ще полудеят да харчат пари и да ходят час по час до БНБ, принуждавайки гуверньора да печата пари. Така резервите на БНБ щяха да бъдат похарчени, което би било пълна катастрофа. Хората интуитивно разбират това и заради това бордът е популярен“, посочи Ханке.

Стив Ханке, който е в България, за да получи титлата доктор хонорис кауза на БАН, посъветва състав от експерти да работи по проблемите на страната в момента. По думите му коалиционните правителства имат склонност да бъдат слаби и обикновено не могат да направят нещо добре. „Хубавото на ситуацията е, че не могат да натворят и големи глупости. Реалистично е да се включат истински експерти, които да гледат по-напред в бъдещето и да развият стратегия за борба с корупцията. Никой в България не е правил план за справяне с проблема, понякога не знам дали хората знаят какво значи план“, заяви експертът. Според него подобен подход може да се приложи и към енергийния пазар.

„Енергетиката трябва да стане конкурентна и добре работеща. Това ще е добре за потребителите“, каза той и посочи пример със същата ситуация в САЩ през 70-те. Тогава група от експерти с негово участие е била събрана да работи по проблема и буквално са написали книга как да се дерегулира пазарът.

По повод промените в цената в на електроенергията у нас Ханке посочи, че не е сигурен дали ако „посочиш с пръст цената и й кажеш „надолу“, това е нещо хубаво“. Според експерта въпросът с тока не е държавата да определя цената, а да има конкуренция и правила на играта, които да я дефинират.

По тази тема председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров коментира, че е имало разговори с представители на академията, свързани с възлагане на проучвания на икономически сектори.

Стив Ханке даде отново примера със Сингапур. Проспериращата сега икономика се справи с тежка криза с помощта на група от 12 експерти. „Задачата им беше да измислят как кризата да се използва като възможност. За по-малко от година те излязоха с доклад и казаха, че трябва да се ориентират към изделия с висока добавена стойност. И тук се връщаме на корупцията – страната има почти нулева такава, защото имат нулева толерантност към това“, посочи Ханке. По думите му малкото стегнато правителство на Сингапур е добър пример и вместо да добавят министри има опростеност на управлението.

 

Снимка:

Стив Ханке

 

 

Spread the love