Шест дни след срутването на кална маса в минната галерия край Симитли: Остават 28 м. до затрупаните в „Ораново” миньори

Filed under: Благоевград |

 Министър Стойнев: Няма да позволя този случай да бъде забравен, в XXI век не може да има работодатели- робовладелци

  Областният Муса Палев: Спасителите са герои, работят без минута прекъсване

168-08-01 0139_Mihailov През последното денонощие спасителните екипи в рудник „Ораново” са напреднали с около 7,5 метра. Общо са изминати 35 метра, до дъното на рудника остават 28 метра, каза областният управител Муса Палев. Според него работата върви нормално, засега екипите не срещат допълнителни пречки. „За мен спасителите са истински герои. Всяка смяна е от 23 човека, като 20 са местни миньори. Работи се без минута прекъсване. Тези хора не почиват, жертват живота си, здравето си в името на приятелите и колегите си. Аз съм възхитен от предаността на тези миньори и огромните сили за спасителната акция, която полагат тук”, заяви Палев.

Шесто денонощие продължават опитите за спасяване на двамата миньори, затрупани в рудника след срутване на кална маса на 16 юли, при което загинаха други двама работници в мината. „Знам, че в обществото има нагласите, едва ли не бързо да се вкара автоматична техника, но и специалистите казват, че няма как да бъде вкарана такава техника,” каза икономическият министър Драгомир Стойнев, който продължава да бъде на мястото на инцидента. Той отново посочи, че се работи с лопати, кофи, има автоматична линия, която изкарва скалната маса и калта на повърхността. Таванът на галерията също трябва да бъде закрепен, за да не се застраши животът на спасителите и на затрупаните миньори. Министърът се зарече, че за инцидента в „Ораново“ ще бъде понесена отговорност. „Няма да позволя този случай да бъде забравен и папката с проверки по него да бъде хвърлена в някой ъгъл и да потъне в прах,” категоричен бе Стойнев. Според него оттук нататък неговата основна задача и задача на правителство, е да има правила и те да бъдат спазвани от всички работодатели. Той добави, че има пропуски и обеща да предостави на медиите всички документи от назначените в мината проверки. „Някои хора мислят, че живеят в едни други времена и се чувстват безнаказани.  В 21-ви век не може да има работодатели-робовладелци. Не търсете в думите ми критика към всички работодатели и концесионери, тъй като основната част от бизнеса работи по правилата и спазва законите. Няма да има опъване на чадъри над конкретни бизнесмени, нито закрила на някого, както се е случвало през годините. Когато се срещам с отделните миньори, без представители на ръководството, хората казват, че наистина има проблем в тази мина, а според синдикатите и ръководството няма проблем. Сигурността на хората трябва да е водеща при взимането на каквито и да е решения“, обясни Стойнев. Той добави, че с трагедията в мина „Ораново“ е излязъл и проблемът с липсата на държавна Минно-спасителна служба. В началото на следващата седмица министърът предвижда среща със специалисти в тази област, с цел изготвяне на конкретни законодателни инициативи.

След като няколко дни си разменяха в медиите вербални нападки, енергийният министър Драгомир Стойнев и собственикът на рудник „Ораново” Красимир Михайлов са се срещнали. В събота след 13,00 часа в мината пристигна бизнесменът, а още преди обяд там бе и министърът. Двамата се поздравили и седнали да говорят за проблемите в енергетиката и по-специално в сектора въгледобив.

„Поне 2-3 часа бяха заедно, водиха съвсем нормален разговор. Обсъдиха доста наболели въпроси за настоящето и бъдещето на нашия отрасъл. Пръв си тръгна министър Стойнев, а г-н Михайлов напусна рудника след 18,00 часа”, каза управителят на мината Валери Манов.

По думите на шефа на спасителите Валентин Костадинов миньорите били длъжни под земята да си носят вода. Имали са и специални устройства, наречени самоспасители. Въздухът в тях би им стигнал за първите 30 минути след срутването.

Според проф. Михаил Михайлов от Минно-геоложкия университет в София миньорите имат бутилки с вместимост между 0,5 и 1,5 литра, които могат да напълнят с вода. По думите му в рудник „Ораново” има дори минерален извор.

Снимки

Министър Стойнев

Красимир Михайлов

Валери Манов

Spread the love