Румяна Тодорова: В НЗОК се очертава дефицит от 140 млн. лв., като се очаква до края на годината да достигне близо 360 млн

Filed under: Актуално от днес |

 169-17-02-rsrsrr-rrrrsrrr-rrrrr_12ea2c05ddБюджетът на НЗОК не е изразходван рационално, а когато са залагани допълнителни дейности, никой не е изчислил рисковете. Към момента се очертава дефицит от 140 млн. лв., като се очаква до края на годината да достигне близо 360 млн.

Данните за актуалното състояние на бюджета на Здравната каса бяха изнесени на пресконференция от новия управител д-р Румяна Тодорова.
Тя подчерта, че не прави коментар, а изнася цифри и те показват, че още когато е правен бюджетът на НЗОК, не е бил балансиран и всички дейности е нямало как да бъдат финансирани.
По думите й, след бърз анализ на финансовото състояние на касата е било установено, че към 30 юни 2013 година и за болничната, и за денталната помощ, и за лекарствата за домашното лечение, и за извънболничната помощ касата е изразходвала над 50% от заложените в бюджета средства.
Тодорова предупреди цифрите да не стряскат журналистите, въпреки че са такива.
„За мен специално са стряскащи, защото аз за първи път виждам такъв бюджет“, каза тя.
Д-р Тодорова обясни, че тези 140 млн. лева към момента ще бъдат покрити чрез разблокиране на оперативния резерв на НЗОК, който сега е 269 млн. лева. По думите й до края на годината обаче дефицитът ще надхвърли сегашната сума в резерва с около 100 млн. лева.

Попитана дали ще има персонални промени в касата, Тодорова отговори: „Ако така работят – ще има“.
Управителят на НЗОК обяви, че предстоят срещи със съсловните организации, а днес са поискали да дойдат представители на областните болници, за да се чуе и тяхната гледна точка.
„Има болници, които са в рамките на бюджета си, а други са в преразход, ще бъдат направени проверки“, уточни Румяна Тодорова.
От НЗОК отчетоха още, че расте броят на пациентите с онкологични заболявания, като увеличението е с около 3000 души на година. По думите на управителя на касата, 75% от средствата, определени за онкологични лекарства, са изразходвани към 30 юни. По думите й средната стойност на лечението на един пациент с онкологично заболяване на месец е 826 лв. В някои болници то е достигнало до 1300-3500 лв, но в други е било 17-40 лв. на месец.
„Трябва да се види как се спазват медицинските стандарти при изразходването на средства за онкопрепарати“, категорична бе Тодорова.
Тя обясни, че при договарянето на лекарствата за онколекарства в болниците един и същи продукт е договорен на различни цени, а имало и медикаменти, които са договорени с разлика от 400 лв.
„Това е резултат от Закона за обществените поръчки. Изводът е, че трябва да се договарят големи количества, за да се договарят по-големи отстъпки, а не всяка болница да договаря сама цените с доставчиците на лекарства”, обясни д-р Тодорова.
Тя заяви, че като управител на Здравната каса ще търси къде са средствата, които бяха събрани над предвидените, от здравноосигурителни вноски за миналата година.
Вчера бяха обявени изводите на експертите от Световната банка в нов доклад за състоянието на здравеопазването. Той обхваща периода от 2009 до 2013 г. Според тях проблемите в здравната система в България се задълбочават, а промените от последните 4 г. и честите смени на министри не са довели до решаването им. Спешно трябва да бъдат закрити нерентабилни болници, а НЗОК да сключва договори само с най-реномираните лечебни заведения.

 

Spread the love