Станишев: Борисов наричаше Дянков “моето слънчице”, а сега пълним дупките в бюджета заради него

Filed under: Актуално от днес |

 След актуализацията на бюджета ще се наредим сред страните отличници – преди Великобритания, Холаншия, Полша и Австрия, твърди соцлидерът

 170-20-04-65efda88f63863b78c0b0c831d655f93С планирания нов емитиран дълг, който ще вземе правителството, общият дълг не се увеличава, остава 14 милиарда. Този дълг, който правителството планира, ще отиде за покриване на извънредния дълг, който взе правителството на ГЕРБ през февруари – 800 милиона лева, заяви на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев.Общият дълг, който трябва да се плати в началото на 2014 г. е 780 милиона лева. Когато правителството на ГЕРБ взе последния дълг, фискалният резерв падна под законния минимум. Когато се обсъждаше бюджетът на Симеон Дянков, всички заявиха, че приходната част е надценена. На практика правителството се опитва да запълни дупките, оставени от Симеон Дянков, когото Борисов наричаше “моето слънчице” – не се смейте – каза Станишев. 

Винаги в бюджета има буфер за непредвидени дейности. Всичко това беше разпределено. Г-н Цветан Цветанов със свое еднолично решение увеличи двойно парите за ваучери за храна в МВР, става въпрос за над 20 милиона лева. Прогнозите за тази година са над 1 милиард по-малка събираемост. Те са неприемливи. Тази дупка в бюджета трябва да се намали. В бюджета на Дянков прогнозата за растеж беше 2 процента. Служебното правителство, не ние, каза, че ръстът ще бъде малко над 1 процент. От януари до май 2013 г. са планирани около 160 милиона лева, просрочени към българския бизнес. Предлагате да повтаряме политиката на Дянков, който чрез изкуствено неплащане си докарваше баланса?

След актуализацията на бюджета България става сред страните отличници, защото дефицитът няма да надвиши 2 процента от брутния вътрешен продукт. Така че по никакъв начин не сме застрашени от процедура за висок дефицит. Ще бъдем по-добре от Обединеното кралство, Холандия, Полша, Австрия, да не говорим за страни като Гърция, Кипър, Испания или Италия.

Няма как не изразим нашата тревога по отношение на скандала с тефтера, каза също Станишев. Това, което изнесе прокуратурата показва начина на употреба на държавните институции по време на управлението на ГЕРБ. С напускането на г-жа Фидосова това на практика беше самопризнание. Не е достатъчно Борисов да се разграничи от Искра Фидосова. Нали той каза, че нищо не се случва в държавата без негово знание? Още повече че той много срамежливо мълчи за участието на г-н Цветанов във всичко това.

Spread the love