След 8-часова блокада на НС: Протесторащи хвърляха камъни, полицията ги разгони с палки, отцепвайки коридор на депутатите

Filed under: България |

 Фадрома и полицаи разрушиха барикадите около парламента, демонстранти за кратко ги възстановиха

 171-17-01-20130724.dvtohtdlxjСлед осемчасов престой на блокираните в парламента народни представители, около 03.00 часа през нощта срещу сряда полицията започна мащабна акция по евакуация на депутатите.  Операцията стартира от градинката между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и сградата на Народното събрание.

171-17-01-path_114460Минути преди 03.00 часа полицаи с щитове, спринтираха срещу протестиращите с викове „Движи се“, „Махай се“ и „Разкарай се“ и започнаха да разчистват периметъра около парламента. „Разчистването“ се повтори няколко пъти, като първите две „вълни“ от униформени бяха видимо агресивни с цел да разпръснат множеството, окупирало района след 19.00 часа.

171-17-01-path_114462Полицията направи коридор, по който да преминат блокираните от вторник привечер депутати, експерти, министри и журналисти. Органите на реда осигуряват пътя към Цариградско шосе, като разделиха протестиращите на две. Едната част от хората беше блокирана от плътен кордон на пешеходната пътека до Ректората, а другата се оказа отцепена от кръстовището на СУ надолу към Орлов мост.

След около половин час полицаите, стоящи до Художествената академия рязко се отдръпнаха, оставяйки възможност на протестиращите от страната на храм-паметника „Св. Александър Невски“ да се съберат с тези на бул. „Цар Освободител“. В момента, в който хората стоящи пред Народната библиотека масово тръгнаха към Ялта, от отцепената от полицаи градинка до парламента една след друга преминаха четири камионетки на жандармерията, отправяйки се в посока Паметника на Васил Левски.

Впоследствие полицията започна постепенно да се оттегля от района оставяйки около 300-400 протестиращи на бул. „Васил Левски“ да скандират „Мафия“, „Предатели“, „От кого ги пазите…“ и други. Около 5.00 часа сутринта останалата последна полицейска блокада на кръстовището на ул. „Оборище“ и бул. „Васил Левски“ също бе вдигната, което даде възможност на вече значително намалелите демонстранти отново да стигнат до храм-паметника „Св. Александър Невски“.

След това за кратко бе възстановена и барикадата от плочки, разчистена зад полицейския кордон от фадрома, която повторно разчисти платното, след като хората окончателно си разотидоха малко преди 6.00 часа сутринта. Междувременно полицаи разчистиха с ръце част от барикадата, вдигната и на бул. „Цар Освободител“, като освбождаването на пътя бе довършено от служители на сметопочистващата фирма „Титан“.

По-рано във вторник вечер камъни и стъклени бутилки посрещнаха част от народните представители при опита им да напуснат с автобус сградата на Народното събрание.

Много от стъклата на превозното средство бяха изпочупени, а полицейските сили безуспешно се опитваха в продължение на близо час буквално да евакуират депутатите, търсейки път през множеството, докато обикалят около храм-паметника. Това се случи на 40-я ден от протеста ДАНСwithme, който бе обявен като щафетна блокада на парламента.

Окупацията на Народното събрание започна по-рано от обичайния час – 18.30 часа, заради разглежданата на първо четене актуализация в бюджета. След края на съвместното заседание на три парламентарни комисии депутатите неуспешно бяха изведени и върнати обратно в НС.
Около 22.00 часа със солидна охрана, с няколко коли на жандармерията и един автобус парламентаристите опитаха да напуснат НС. В крайна сметка автобусът направи обиколка на храм-паметник „Св. Александър Невски“ и се върна в изходно положение зад загражденията. По предварителна информация в него е имало само депутати от БСП и ДПС, а тези от ГЕРБ са останали в сградата в Народното събрание.
Веднага след това протестиращите се заеха с барикадирането на всички възможни подстъпи за бягство на депутатите. С подръчни средства – изкъртени пътни знаци и плочки, както и саксии от околните заведения, искащите оставката на Пламен Орешарски преградиха пътя на депутатите отлъм улица „Оборище“. Същото се случи и пред централния вход на „Св. Александър Невски“, пред входа на БАН и на бул. „Цар Освободител“. Пред паметника на Незнайния войн недоволните построиха барикада от пейки, а пред БАН от кофи за боклук. Улица „Дунав“ пък бе затворена отново с кофи и чадъри от околните заведения.

Паралелно с барикадите бяха изградени и пунктове за безплатен ток и зареждане на мобилни телефони и лаптопи, както и места, на които протестиращите можеха да намерят изгубените си вещи, вариращи от счупени очила до една загубена обувка.

Междувременно в групата във Фейсбук, посветена на протестите, хората, обсадили сградата молят свои приятели и познати да дойдат да ги сменят, за да може блокдата на НС да продължи и през нощта.

Сцените много наподобяваха тези от 1997 година. Сред демонстрантите имаше и провокатори, някои, от които бяха разпознати, като сподвижници на лидера на „Атака“ Волен Сидеров. Опитът да се блокира напускането на депутатите обаче беше дело на всички, които се бяха събрали близо до сградата на Народното събрание.

Полицията се опита да изкара народните представители откъм храм-паметника „Св. Александър Невски“. Протестиращите обаче усетиха това и препречиха пътя на белия туристически автобус, пълен с депутати, които трябваше да бъдат превозени на безопасно разстояние до домовете си. Полетяха камъни и бутилки срещу полицията и рейса. Някои от тях счупиха стъклата на автобуса. Полицията отвърна със сила и разблъска протестиртащите. Това окървави демонстрациите. Имаше пострадили с пукнати глави и други контузии, полицай бе откаран в болница след удар с паве в областта на гърдите.

 

Spread the love