Ангел Найденов: Хеликоптерите са на земята, самолетите са на път да ги последват, необходима е спешна актуализация на бюджета

Filed under: България |

 172-20-04-angel-naidenovИскам да дам още една гледна точка към разбирането от необходимостта да се подкрепи актуализацията на бюджета. Освен пряко насочени финансови средства към Министерството на отбраната, част от тези средства имат силна социална насоченост. Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов по време на дебатите за актуализацията на бюджета. Нуждаем от средства за всички нива на въоръжените сили. С тази теза няма да изненадам никого. Състоянието, в което се намира отбранителната система в момента, е резултат от много натрупвания. Картината е мрачна, обясни военният министър.

По отношение на техниката и въоръжението ние се намираме в близост до критичната точка. Трябва да търсим решение в тази сложна ситуация. Хеликоптерите са на земята. Самолетите са на път да ги последват. В сухопътните сили се ползват акумулатори и гуми назаем. Основното във Военноморските сили, с което се занимават, е снемане от въоръжение. Отнякъде трябва да се тръгне. Трябва да тръгнем от натрупани задължения, но решаващите повече от един проблем на дадено ведомство, категоричен беше Найденов. Средства са необходими и за Военномедицинска академия. Трябва да изплатим задължения на болницата за консумативи и към различни фирми доставчици са в размер на 28 млн. лева, каза още Найденов. Парите, необходими за модернизацията на военновъздушните въоръжени сили, за да изпълним договорните си отношения с НАТО, са в размер на 150 млн. лева. Тези неща са ясни още от 2012 година и хората, които сега се подсмихват в залата, са наясно с тези неща. Те оставиха бюджет 2013 без нито един лев, за да може да изпълним поетите задължения. С това изчакване трябва да се спре. Необходима е спешна актуализация на бюджета, категоричен беше Найденов.

 

Spread the love