Чобанов: И да искаме, няма как да откраднем 1 млрд. лева

Filed under: Актуално от днес |

 През 2009 г. дългът е 9 340 000 000 лв., в края на управлението на ГЕРБ е 13 млрд. лв. припомни финансовият министър

 172-20-01-bigФинансовият министър Петър Чобанов заяви, че вземането на заем от 1 млрд. лв. за актуализацията на бюджета не означава, че кабинетът ще открадне тази пари.

По време на обсъждането и гласуването на актуализацията в парламента той коментира, че заемът се е превърнал в обект на всякакви спекулации. „Възможността да поемем нов дълг от 1 милиард лева не се свежда до това, че искаме да откраднем тези пари. Ние, и да искаме, няма как да ги откраднем. Те ще постъпят във фискалния резерв“, обясни Чобанов мотивите за промени в закона.

Министърът декларира, че актуализацията на бюджета не нарушава фискалната стабилност и не се променя общата задлъжнялост на държавата, която е предвидена да бъде в размер на 14,6 милиарда лева. По думите му тенденцията за увеличаване на държавния дълг започнала още през 2010 г., а увеличението няма да започне от този момент нататък със сегашната актуализация. Той припомни, че през 2009 г. дългът е 9 340 000 000 лв., в края на управлението на ГЕРБ е 13 млрд. лв., за последните години дългът има увеличение от 3.7 млрд. лв., а фискалният резерв намалял с 4.4 млрд. лв.

Имало периоди с ясна тенденция за намаляване на държавния дълг, която приключвала „до известна степен“ с края на управлението на тройната коалиция.

Чобанов бе категоричен, че няма опасност от гръцки или испански сценарий.

Той оправда актуализацията, че се прави, за да може държавата да се превърне в „предвидим партньор“ в отношенията с бизнеса и попита променя ли се нещо от философията на бюджета. „Имахме ли реална фискална стабилност и можем ли да наречем фискална стабилност неплащане на задължения към бизнеса, неизплащане навреме на ДДС?“, попита от трибуната министърът. Идеята била да се стъпи на по-реална основа при правенето на бюджет.

Характерно за бившия финансов министър Симеон Дянков било рязане на разходи, без да е обмислено как се отразява в ключови сектори. Така се замразил процесът на фискална децентрализация. Чобанов каза, че политиката на фискална консолидация не бива да е самоцел. Актуализацията на бюджета се налага заради надценените очаквания за приходите, става ясно от доклада на Комисията по бюджет и финанси, прочетен по-рано от Николай Цонев. Депутатът от „Коалиция за България” Петър Кънев каза, че не вижда защо бюджетните 2% дефицит трябва да бъдат свещена крава. „Защо трябва да бъдем по-големи католици от папата? Разглеждаме бюджета на онзи финансов гигант, гуруто на Уолстрийт. Той днес трябваше да бъде тук. Това го правим в рамките на бюджета на Симеон Дянков”, заяви Кънев.

По думите му бюджетните приходи са само 4,6%. Депутатът попита защо акцизните ставки за горива са се вдигнали, а приходите са спаднали.

„Държавният дълг нарасна с 28% при вашето управление. Има ръст на приходите с 2% спрямо миналата година, но Дянков е заложил 8%. Кой идиот измисли рибарските лодки до 12 м да бъдат с касов апарат вътре? Такова натрупване на некомпетентност не е имало досега”, обърна се Кънев към ГЕРБ.

При обсъждането в парламента дойдоха депутатите от ГЕРБ. Лидерът на партията Бойко Борисов заяви, че дневният ред на обществото не е актуализацията на бюджета, срещу която от ГЕРБ са твърдо против. Той предупреди управляващите, че е убеден, че ако не чуят това, което им казват хората, „а те са много“, ще вкарат държавата в тежка ситуация.

 

Spread the love