Кутев: Бузлуджа даде урок на жълтите павета

Filed under: Актуално от днес |

 Тези, които не ни искат, трябва да разберат, че има много, които ни искат, заяви депутатът от Коалиция за България

 175-18-02-rrsrr-rssrr-rrrrr_0a4d26eafbНапълно безспорно на Бузлуджа имаше подкрепа за правителството. Там наистина имаше 50 хиляди души и това не са 50 хиляди души, които се разхождат по жълтите павета след работа, защото да събереш хора, които са на жълтите павета след работа, е не толкова трудно, колкото да ги качиш на върха на планината. Това заяви депутатът от Коалиция за България Антон Кутев. „Това, че тези хора бяха горе, беше недвусмислена подкрепа за БСП и за правителството, защото в този момент нямаше съмнение, че тези хора подкрепяха и правителството“, смята той.

„Тази подкрепа легитимира БСП в този диалог. Очевидно от Бузлуджа е ясно, че има едни граждани, които не ни искат, но има и граждани, които ни искат, което променя формата на диалога. Това не означава, че ние имаме право да не водим диалог и с другите граждани, както и с другите политически сили. Така че диалогът, който ние сме длъжни да проведем в обществото, в никакъв случай не се е променил като форма и продължаваме да търсим начин да говорим с протестиращите на жълтите павета“, обясни Кутев. „Трудно си го представям, защото те не излъчват някаква форма на лидерство, която да започне разговори и те имат основно категорични изисквания, които са неприемливи“, допълни той.
„Те може и да бъдат проучени, но ще бъдат проучени от медиите и от хората, докато само преди година и половина в подобна ситуация те щяха да бъдат проучени от службите и целта на проучването нямаше да бъде да им намерят къде са членували, а по какъв начин да ги притиснат“, посочи той по адрес на евентуалните лидери на протеста. „Искам да обърна внимание и на протестиращите, че голяма разлика между това управление и предишното е, че тук поне не ги притискат полицаи или не се опитват да ги държат през полицейската и държавната машина, което според мен е постижение на демокрацията. Това е абсолютно сигурно“, изтъкна депутатът.
По отношение на белия автобус, за който се пови информация, че може би стъклата са счупени от вътрешната стана, Кутев заяви: „Не беше счупен един прозорец, а най-малко пет. Второ, за да се счупи прозорецът на един такъв автобус, са необходими минимум 4-5 камъка. Един камък не чупи прозорец. Категорично полицейски палки не са удряли по автобуса и не са имали никакво основание да го правят. Това бяха камъни и бяха стотици камъни“.
Кутев не сподели мнението на съпартиеца си Янаки Стоилов, че „Софийска вода“ е доставила камъните при ремонт, извършван в тази част на града. Депутатът заяви, че е убеден, че изкарването на белия автобус и появата му на мястото, където има най-много протестиращи, е грешка.

Spread the love