Шофьорът убиец от „Цариградско“ издържал психотеста, бил годен за таксиджия

Filed under: България |

 175-19-05-Image_2143223_128На таксиметровия шофьор Михаил Куртев, който блъсна 12 души на „Цариградско шосе“, двама от които впоследствие починаха, е бил правен психотест, според който той бил годен да упражнява избраната от него професия. „Направихме и втора оценка на теста. Резултатите му бяха в граници и в норма“, обясни Здравко Аспарухов – началник отдел „Психологически подбор“ в транспортното министерство.

Според него изключително трудно било на психолозите да определят без грешка, кои хора са годни за шофьори на таксита или в обществения транспорт. На хартия за повечето излизало, че стават за такива позиции, но на практика – не, а оценката на риска била много фина работа.

Впечатление в случая с Куртев правели пропуски, характерни и за всички останали случаи на проблемни шофьори – недостатъчно обоснована трета част от изследването, състояща се в директно интервю.

„Изследването се прави в три части. Първата е групово изследване с тестове, втората – психомоторна сфера, изследва реакциите, третата е беседа и наблюдение или интервю с лицето на базата на резултатите от първата и втората фаза“, обясни експертът.

В темата се включи и депутатът от БСП Мартин Захариев в качеството си на член на Комисията по транспорт в НС. Според него се готви ремонт на закона в санкционния режим. „Трябва да се утежнят наказанията. Ако си причинил смъртен случай при алкохол – отнемане на книжката до края на живота. Не умеем да живеем по правилата“, констатира народният представител.

И двамата отбелязаха, че обикновено на наша територия българските шофьори карат като състезатели от Формула 1, а преминат ли границата – спазват стриктно правилата за движение. Това било „манталитетен проблем, решим чрез санкции“.

 

Spread the love