„Рила газ”: Възстановихме всички участъци от настилката в Дупница, 27 общински сгради ще бъдат безплатно присъединени към мрежата

Filed under: Дупница |

 Дружеството изгради мрежа по улиците „Влахина планина”, „Александър Стамболийски” и „Искър” по изрично искане на общината, въпреки че този район не влизаше в програмите на компанията за конкретния период

 От името на ръководството на „Рила Газ” ЕАД, координаторът по Връзки с обществеността Елиза Бусерска изпрати писмо до редакцията на в.”Вяра” в отговор на публикацията „Започна газификацията на детските градини „Калина” и „Зора” и училище „Христаки Павлович” в Дупница”. По думите на Бусерска, „Рила газ” е възстановила всички участъци от настилката в Дупница, посочени от общината. Компанията ще присъедини безплатно 27 общински сгради към мрежата си за газификация. Ето какво пише в писмото на „Рила газ”.

 175-09-81 metodi-chimev121Във връзка с публикации в медиите, в които се твърди, че компания „Рила газ” ЕАД е отказала да възстанови пътната настилка на три улици в Дупница, където е положена мрежата за газификация, бихме искали да направим няколко важни уточнения.

„Рила газ” ЕАД изгради мрежа по посочените в публикациите улици „Влахина планина”, „Александър Стамболийски” и „Искър” по изрично искане на общината, въпреки че този район не влизаше в програмите на компанията за конкретния период. Полагането на мрежа за газификация се наложи във връзка с планове на общината за възстановяване на пътната инфраструктура, с които „Рила газ” се съобрази изцяло. По същото трасе беше изградена и канализационна мрежа на ВиК.

След приключване на строителството по даден участък, компанията има задължението да възстанови пътната настилка, но само в  частта, която е засегнала в процеса на работата си.  Тъй като в конкретния случай с трите посочени улици,  става въпрос за съвсем тесен участък, чието възстановяване би било под формата на кръпки, от общината предпочетоха друг вариант. Беше пресметната оставащата за възстановяване квадратура и „Рила газ” беше пренасочена от общината към възстановяване на други участъци от града, които не съвпадат с трасето на газоразпределителната мрежа. Трябва да подчертаем, че компанията изпълни надлежно това искане на местната администрация.  За описаното по-горе съществува официална кореспонденция.

Впоследствие, след смяна на ръководството на общината,  „Рила газ” получи молба с искане за безвъзмездна помощ за възстановяване на коментираните три улици. В тази връзка беше проведена среща, на която беше заявено ясно, че не можем да осигурим безвъзмездна помощ.

Това са фактите по казуса. Не е коректно твърдението, че „Рила газ” не е изпълнила своите ангажименти. Може да поясним, че отклоняването на молбата за допълнителна безвъзмездна помощ се наложи, поради факта, че „Рила газ” вече предоставя безплатни услуги по присъединяването на общински обекти към мрежата за газификация. В Дупница „Рила газ” извършва безплатно присъединяване на училища, детски градини и сгради общинска собственост. Става дума за 27 сгради, чието включване, ще струва на компанията 48 891 лева. По този начин „Рила газ” следва своите обществени функции и стратегия за корпоративна социална отговорност в полза на Дупница и нейните граждани.

 

КАРЕ

 

До момента „Рила газ” е положила 300 км. мрежа в шест града от район „Запад“ – Благоевград, Враца, Перник, Дупница, Сандански и Радомир. Те достигат до 40 000 потребители. В нова и модерна газова инфраструктура бяха вложени над 90 милиона лева. Така компанията се утвърди като един от най-големите инвеститори в Югозападна България.

Spread the love