Основателят на синята партия в Бобов дол Петър Василев: СДС бе разрушен от внедрени комунисти като Стойчо Кацаров, по времето на Луканов държах супермаркет, хората се пребиваха на опашките, спестяванията на комсомолския секретар Бомбата за една нощ от 30 000 лв. се стопиха на 3000, сега лъжат бобовдолци, че ако не е мината – загиваш

Filed under: Общество |

 Хора като Христо Бисеров, бивш координатор Боби Миланов и шефа на ОбС Валери Радлев са за разследване, твърди търговецът на коли

 В Бобов дол има роби и феодали – единствената задача  за кметa, е да внимава да не му падне батерията на телефона

  176-11-81 -uli- PETAR VASILEWПетър Василев е сред основателите на СДС в Бобов дол. След учредяването на организацията в миньорския град става неин зам.-председател. Бил е и секретар на БЗНС «Никола Петков» в Бобов дол. Впоследствие членува в НДСВ. За няколко месеца беше и председател на Единната народна партия в Бобов дол, но се „разведе” с лидерката на формацията Мария Капон поради несъгласие с начина, по който беше подредена листата в Кюстендилска област.

Василев е роден в София, но докато бил 2-годишен, семейството му е интернирано в провинцията. Причината е, че преди 9 септември 1944 г. баща му бил офицер. Петър Василев живее в бобовдолското село Мламолово, занимава се с търговия на коли. Василев сподели мнението си за случващото се в страната, провокиран от протестите и афишираните намерения за обединение на десницата в Дупница чрез учредения неотдавна Обединен демократичен блок.

176-12-13-81 .bg – Г-н Василев, защо настоявахте толкова да споделите мнението си за протестите и случващото се в България?

– Като човек, който в последните 24 години се е занимавал с политика и е изнесъл на гърба си много неща, искам да предупредя хората от протестите и най-вече младите да внимават. Те не са наясно с много неща и могат да бъдат подведени. Постоянно следя по телевизията протестите и не мога да разбера на тези хора няма ли кой да им каже истината и те да се насочат там, където трябва, и да има резултат от този протест. Аз съм започнал борбата срещу комунистическата система в края на 89- а година и си спомням как стояха нещата тогава. Тогава Луканов говореше, че единственият изход е да спечелим икономическата власт, иначе е свършено с нас. Луканов предприе действия, които се отразиха на всички нас. 176-12-13-81 58Първо ограбиха банките и Луканов раздаде кредити на своите хора. Затова основният виновник за ситуацията и в момента е БКП. Истината е, че Държавна сигурност държи властта. Луканов го няма, но бедата е, че почти всички партии са комунистически. Костов си е техен човек и всеки може да види как постоянно го лансират по телевизията и вестниците. Именно Костов има най-голямата заслуга за оставането на комунистическата система у нас в действие. Един прост пример. По времето на Луканов аз държех супермаркет в Бобов дол и отлично помня как всички стоки изчезнаха, а хората се пребиваха на опашките. Впоследствие се разбра каква е била истината. Луканов блокира всички складове на едро, а тези с кредитите си купиха складове на едро. 176-12-13-81 RADLEVВ същото време Луканов вдигна цените и всеки може да си извади изводите какво последва. Ако си изтеглил 1 млн. лв., за да купиш този склад, след това кредитът ти става 4 млн. лв. Впоследствие тези кредити не ги върнаха и оттам тръгна всичко. Така се появиха милионерите. Знам за много случаи. И в Дупница има такива. В Бобов дол  например синята сграда бе дадена под наем на един комсомолски секретар – Бомбата. Така забогатяха много хора и сега всичко е в техни ръце. Имам познат миньор, цял живот работил в рудника, беше спестил пари и се считаше за много богат. Само че като се обезцениха парите, за една нощ от 30 000 лв. спестяванията му се стопили на 3000. Народът беше ограбен.

176-12-13-81 капон-бгнес– Вярвате ли на новия Обединен демократичен блок в Дупница?

– Тези хора се събират, за да не изпуснат да яхнат протестите. Така излиза, досега кой им пречеше да се обединят?

Имате свое мнение за съсипването на СДС. Защо се разпадна той?

– Защото като че ли повечето от хората там бяха внедрени от комунистите. В края на 89-а г. направихме СДС в Бобов дол, а в началото на 90-а г. – регионално СДС в Дупница. В началото в Дупница един от лидерите беше един млад учител по български и литература – първото му име е Борис, другите имена не си спомням, той беше свестен човек, но остана за много малко, после замина по София и сега не знам къде е. Координатор за Югозападна България на СДС беше инж. Илич Цветков. Искам обаче да кажа за едно лице – Боби Миланов. Той беше едно младо момче, срамежливо, предложиха го за координатор за Дупнишки регион. Аз тогава си мислех, че ще има функциите на куриер – ще снабдява материали от София, а то било друго.

Повече подробности в печатното издание

Spread the love