Гениалните идеи се пръкват сутрин, 30 000 дни са всичко, с което човек разполага

Filed under: Глас Свише |

 Губете времето си с удоволствие, за да бъдете щастливи

 177-14-81Когато правите планове за бъдещето, включвайте в тях това, което ви доставя удоволствие. Ние често си правим списъци, които са „важни“, и забравяме онова, което може да ни донесе радост. Нещата, които са планирани, имат повече шансове да бъдат осъществени. И не би било излишно да включим в този списък не само това, което се отнася до работата, но и до личния ни живот.

Времето е пари?

Постоянното бързане и усещане за катастрофален недостиг на време често възниква не от реални обстоятелства, а от това как възприемате времето. Колкото и да е странно, най-добрият начин да се почувствате по-малко впримчени е да се откъснете от делата си и да отделите малко време на другите. Четири различни научни експеримента са доказали ефективността на такова парадоксално решение – ако не ви напуска усещането, че в нищо не успявате… отделете малко време за решаването на чужди проблеми. Вярвате ли в това, че времето е пари? Поздравяваме ви – сами сте се вкарали в капана. Хората, които са склонни да се отнасят към времето като към ресурс за заработване на пари, много трудно могат да получат удоволствие от почивката. Ново изследване изяснява, че хората, за които времето има своята цена, по-често изпитват дискомфорт, когато правят нещо, което не им носи печалба. Такива хора не са способни да получат удоволствие от свободното време.

Оптимизирайте времето си

Не мислете постоянно за това колко време имате. По-добре помислете как да го използвате по най-добрия начин. Уморени ли сте? Някои психолози смятат, че тъкмо това е времето да се заемете с нещо творческо. А изследователите Марк Биман и Джон Куниос са сигурни, че най-доброто време за „озарение” е рано сутринта, веднага след ставане от сън. Полусъненият мозък мисли спонтанно и е способен да „роди” най-неочаквани идеи. Проблемът е в това, че утрото обикновено преминава в бързане и обикновено не се намира време за размишления. Но ако ви мъчи някой нерешен проблем, навийте часовника с няколко минути по-рано от обичайното, за да не се налага да скачате от леглото и припряно да се оправяте за излизане. Най-верните решения идват в полусънно състояние.

Времето ви формира

Това, как използвате времето си, поставя отпечатък върху самите вас. 10 хиляди часа, посветени на активна работа в дадена сфера, са способни да направят от вас специалист от висока класа. Хората, които прекарват прекалено много време пред екрана на компютъра, могат да загубят някои навици. Изследване сочи, че такива хора са по-неспособни за изпълнение на работа, изискваща висока степен на доверие – например дипломатическа работа или търговия. Дългото време, прекарано пред екрана, въздейства на невронната мрежа, намалявайки способността за общуване с други хора.

Старайте се да виждате картината като цяло

Бизнесменът Рей Айвъри смята, че е толкова лесно да се въведе ред в живота, колкото и да се пресметнат неговите дни: „Когато се раждате, имате пред себе си около 30 000 дни. Това е всичко, с което разполагате. Помислете върху това”, съветва той. Сега Айвъри е на 65. Според сметките му има в резерв около 5625 дни и той планира живота си, превъртайки лентата назад. Да се мисли напред, не е всичко. От време на време е необходимо да се обръщате назад. Вашият мозък не е компютър. Това, което помните и което се е случило в действителност, са различни неща. Паметта ви е склонна да си украсява спомените, за да ви е приятно да се връщате към тях. Щастливите спомени са задължително условие за щастлив живот. Нобеловият лауреат Даниел Канеман в една от работите си по психология доказва, че мозъкът всъщност помни за събитията само два момента – емоционалния пик и финала.

Как да използвате тази информация, за да бъдете щастливи?

Организирайте деня си така, че в него да има нещо много приятно и да завърши с позитивна нота. Отделете малко време, за да помислите за бъдещето и да си спомните миналото – и животът ви ще се изпълни със смисъл и приятни очаквания.

 

Spread the love