Зарзаватът поевтинява: Цената на краставиците се сви със 7,3%, пресните картофи вървят по 85 ст. за кг

Filed under: Бизнес |

  Експерти от Държавната комисия за стоковите борси и тържищата:

 Дините и пъпешите също загубиха от стойността си, на пазарите вървят съответно по 32 и 84 ст. за килограм

178-10-81В разгара на лятото плодовете и зеленчуците поевтиняват, сочат данни на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. Миналата седмица индексът на тържищните цени падна от 1,356 до 1,341 пункта. Цената на краставиците се е свила със 7,3% до 0,89 лв. за кг. Българските оранжерийни домати се търгуват с 9,3% по-ниска цена – по 0,78 лв. за кг. Цената на зелето пада с 5,7% до 0,50 лв. за кг на едро. Пресните картофи се продават по 0,85 лева за килограм. Тиквичките се търгуват по 0,54 лева. Цената на зелените чушки пък падна с 19,8% до 0,93 лева за килограм. Лимоните обаче поскъпват с 0,8 на сто до 2,49 лева за килограм. Стойността на ябълките расте с 5,9 на сто и се продават по 1,80 лв. за кг. Дините поевтиняват с 15,8 на сто до 0,32 лева за килограм. Цената на пъпешите пада с 15,2 на сто до 0,84 лева за килограм. Прасковите се търгуват по 1,14 лева за килограм, а кайсиите – по 1,25 лева за килограм на едро. Яйцата се търгуват по 0,16 лева за брой на едро. Кравето сирене поевтинява с 0,9 процента и се продава по 5,36 лв./кг, а кашкавалът тип „Витоша“ се търгува средно по 10,54 лв./кг. Олиото поскъпва с 0,8 процента и се търгува на цена от 2,57 лева за литър. Каймата поскъпва с 0,6 процент и се продава по 4,98 лева за килограм. Захарта се търгува по 1,87 лева за килограм. Брашното тип 500 се продава по 0,98 лева за килограм.

 

 

КАРЕ

Земеделци: Ние изнемогваме, а е засечен

внос на опасни плодове и зеленчуци,

египетските чушки бъкат от пестициди

 

 

Евродоклад, публикуван преди дни от Европейската комисия, сочи обема на агростоки, внесени извън ЕС, в които са открити остатъчни пестициди и канцерогени, съобщи Фермер.БГ. Според изнесените данни от граничния контрол средно в между 4,5% и 44% от проверените вносни селскостопански продукти са открити остатъчни следи от пестициди и др. опасни за здравето на хората химикали. Затова родните фермери още повече недоволстват, тъй като тяхната продкция се изкпува за жълти стотинки, а в същото време пазарът е залят от опасни плодове и зеленчуци.
Канцерогенни афлатоксини са открити в 4,5% от вносните сухи подправки от Индия. Обемът на опасните афлатоксини обаче е много по-висок при ядките – 44,1% от проверените количества. Големи количества афлатоксини европейските инспектори са открили и в ядки от Южна Африка – общо 8,7%. В подправките от Индонезия също са открити афлатоксини. Рекордно количество афлатоксини са открити в пъпеши от Нигерия. От 9 лабораторни анализа 8 са дали положителни резултати за канцерогенните афлатоксини. Рекордно ниво на остатъчни пестициди европейските власти констатират при вноса на броколи от Китай. Общо 62,5% от броколите са с остатъчно съдържание на пестициди, сочат лабораторните анализи на европейските институции. Властите констатират и замърсеност с пестициди на 11,9% от листата вносен чай от Китай. В 9,1% от плодовете помело, внос от Китай, също съдържат опасни остатъчни пестициди, сочи още справката на Фермер.БГ от доклада на ЕК. Във вносните плодове и зеленчуци от Доминиканската република са открити средно 5,1% остатъчни пестициди.
Във вносните чушки от Перу са открити и афлатоксини, и охратоксини, клас А, които са също канцерогени. От общо проверените количества с пипер общо 2,7% са дали положителни резултати за опасните химически съединения. В 9,3% от пипера, внесен в ЕС от Египет, също са открити високи норми на остатъчни пестициди. Египет е и един от големите вносители на плодове в България. 4,3% от реализирания в рамките на ЕС внос също е с регистрирани високи опасни нива на пестициди. От общо 835 проби 36 са дали положителен за натравяне резултат, в т.ч. зелен боб, праскови, нектарини, малини и портокали.
В 7,5% от лютите чушки, внос от Тайланд, също са открити опасни нива на пестициди. В 7% от проверените вносни количества стафиди от Узбекистан са открити охратоксини. Пестициди има и в 4,6% от билките и подправките от Тайланд. Турция също е в списъка с вносни зеленчуци, в които са открити пестициди. В южната ни съседка обаче изглежда през последните години контролът е затегнат, тъй като традиционно високите нива на опасни остатъчни пестициди, които до момента властите са констатирали през последните години, не е факт при последните проверки. От 3031 проверки на турски зеленчуци 56 са дали положителен резултат за високи норми на пестициди, което представлява 1,8%. Най-много пестициди в турските зеленчуци европейските власти откриват в доматите и чушките.
5,1% от подправките от Тайланд пък са били заразени със салмонела, сочи още справката на Фермер.БГ.

 

Spread the love