Икономистът Владимир Каролев: Хората живеят добре при ръст на икономиката, а не на парите в бюджета

Filed under: Бизнес |

 Има два пътя за оздравяване на икономиката – външни инвеститори и насърчаване на малкия и средния бизнес, заяви Мартин Димитров

 180-10-81_karolevХората живеят добре, когато икономиката расте, а не бюджетът – той само преразпределя средствата, заяви икономистът Владимир Каролев.

Той посочи, че развитието на икономиката ни зависи от външната среда и от реформите, но допълни, че трудно може да бъде направена прогноза за развитието на страната заради политическата нестабилност.

Спира се пенсинонната реформа, промените в МВР и отбраната, допълни още Каролев. Мартин Димитров, бивш съпредседател на Синята коалиция, обаче контрира, че реформи се правят, когато правителството е силно и има нужното доверие. „Правителството обаче се отказва от тези намерения и сега министрите само се защитават“, смята още Мартин Димитров. Той посочи два пътя за оздравяване на икономиката – външни инвеститори и насърчаване на малкия и средния бизнес.

Владимир Каролев коментира и актуализацията на бюджета. Според него това не е сериозен проблем и 1 млрд. лева не е толкова огромна сума, която да бъде връщана от няколко поколения българи, каквито изказвания имаше в Народното събрание. Каролев обаче се съгласи, че обясненията за актуализацията са основно политически, а не икономически.

„Къде е антикризисната програма на правителството, щом се очаква рецесия през зимата, прогнозирана от председателя на бюджетната комисия в Народното събрание Йордан Цонев?“, попита още Каролев. Според него в плана на Орешарски има положителни предложения, но повечето мерки са популистки.

 

 

Spread the love