Празник на чешмарите за 66-а поредна година събра перничани при Мечката

Filed under: Перник |

 180-03-03 Cheshmari-PernikТрадиционен празник на чешмарите събра перничани и гости в местността Мечката под хижа „Славей”. Събитието е с 66-годишна история и е посветено на хората, които на добра воля и с много мерак строят чешми в планината Голо бърдо. Майсторите спазват адета и всяка първа неделя на месец август прииждат на поляната. Началото е поставено през 1947 г., когато е построена чешмата „Мечката“.

За празника бяха поканени приятели туристи от София, Дупница, Кюстендил, Горна Оряховица, Разград и други градове от страната. Обикновено на този ден Мечката ври от народ, пък и за доброто настроение на съборджиите се погрижи и оркестър.

Няколко поредни години група пенсионери – бивши работници от „Стомана“, заедно със стари чешмари обикалят Голо бърдо и градят чешми, а заедно с това правят пейки, навеси, кътове за отдих. Те са най-дейното ядро сред възрастните туристи. Ръкатите перничани облагородиха местността Смильовец, където направиха и монтираха пейки, маси и навеси за удобството на непознати хора.
Преди 3 години четирима ръкати мъже съградиха нова чешма в местността Земен рай. Красивият кът се намира в многогодишна букова гора между Големо и Мало градище в планината Голо бърдо. Сърце, мерак и любов вложиха тогава братята близнаци Милчо и Метко Райчеви, туристът ветеран Петър Николов и Владимир Джелекарски. „Хубаво е, когато човек е уморен, да пийне глътка студена водица и да седне да почине”, благодарни са туристи, които редовно излизат в Голо бърдо.

Повече подробности в печатното издание

Снимка:  Чешмарите бай Любо, Пешо, Владо Джелекарски и близнаците Миле и Методи Райчеви

Spread the love