Eвропроектите за биоразнообразие са застрашени

Filed under: Актуално от днес |

 Близо 600 млн. лева от сектор „Води“ са пренасочени поради невъзможност да бъдат усвоени, опасност има и за 200 млн. лева, предназначени за столичния завод за боклука

 180-17-02-Искра МихайловаФинансирани по Оперативна програма „Околна среда“ проекти може и да не се осъществят. 90% от европроектите за биоразнообразие са рискови, съобщи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

Близо 600 млн. лева от сектор „Води“ са пренасочени поради невъзможност да бъдат усвоени, опасност има и за 200 млн. лева, предназначени за столичния завод за боклука, заяви Михайлова. Тя коментира, че една от основните причини за освобождаването на директорите на регионалните структури на ведомството е свързана с неизпълнението и забавянето на проекти, финансирани по Оперативна програма „Околна среда“.

По ос 3 „Биоразнообразие“ основни бенефициенти са не неправителствени организации и научни институти, а именно структурните звена на МОСВ. В тази ос са вложени неколкостотин милиона лева и те трябва да бъдат усвоени ефективно, подчерта министърът.

„Към момента всичко е договорено, но, за съжаление, изпълнението е на такова ниво, че 90% от проектите са рискови“, каза Михайлова. Тя посочи още, че по другата ос на оперативната програма – „Води“, още през февруари тази година рискът от неизпълнение е оценен и от българските органи, и от Европейската комисия на толкова висок, че близо 600 млн. лева са насочени към опазване на чистотата на въздуха, за да не бъдат загубени. Те ще се използват за закупуване на тролейбусни мотриси за различни райони на страната, за мотриси за софийското метро, за високопроходими автомобили и вертолет за МВР за борба с горски пожари.

До края на годината е критичният период да се справим с ОПОС, каза министър Михайлова. Тя посочи, че по програмата има три големи проекта, няколкократно връщани от ЕК, които, ако не бъдат стартирани, страната ни може да загуби 200 млн. лева.

Същата сума ще бъде загубена, ако до края на годината Столична община не започне строителството на завода за боклука. От други 100 млн. лева може да се лишим, ако не станат готови проектите, които са планирани за следващия програмен период.

Към момента от 26 проекта само 6 имат шанс да бъдат изпълнявани, каза министърът на околната среда и водите.

 

Снимка:

Министър Искра Михайлова е загрижена за европроектите.

Spread the love