Подслушванията намалели три пъти

Filed under: България |

 Въвеждат защитна маркировка на данните, събрани със специални разузнавателни средства

 182-20-02-SRS-1Въвеждане на защитна маркировка на данните, събрани със специални разузнавателни средства (СРС), е една от мерките за по-добър контрол върху СРС-тата на ръководството на МВР. Това съобщи на пресконференция директорът на СДОТО Цветан Китов. По думите му става въпрос за „водна марка“, която се използва и при защитата на авторските права на аудио- и видеофайловете. Той посочи, че при опит да се премахне „водната марка“, ще се премахне и целият файл.

Сред останалите мерки, които от МВР предвиждат, са въвеждане на регистри за техническото използване и за контрола на СРС, изготвяне на инструкции за контрола върху СРС-тата, както и монтиране на GPS системи върху мобилните техники.

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев заяви, че използването на СРС е намаляло три пъти спрямо декември миналата година. По думите на Йовчев през 2012 г. само от ГДБОП са подслушвали повече от всички структури в момента, взети заедно.

Министър Йовчев коментира и закриването на дирекцията СОД, като посочи, че тя е в конфликт на интереси и в нито една европейска държава няма подобна служба, подчинена на МВР. По думите му дирекцията е в конфликт на интереси, тъй като МВР не може да използва парите на гражданите за търговска дейност.

 

Снимка:

Данните, събрани със СРС-та, да имат защитна маркировка, предлагат от МВР.

Spread the love