Хората, които закусват обилно, отслабват по-лесно

Filed under: Здраве |

 184-12-83Обилната закуска може да се окаже отлично средство за предпазване от редица хронични заболявания – от диабет и болести на сърцето до високо кръвно налягане, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на резултатите от израелско изследване.

Специалисти от университета на Тел Авив установили, че старата поговорка „Закусвай като цар, обядвай като принц и вечеряй като просяк“ наистина е валидна, особено когато става въпрос за поддържането на стегната фигура и предпазването от различни болести. Хората, които хапват солидно на закуска, е по-вероятно да отслабнат и да се отърват от често срещаното в средна възраст затлъстяване в областта на талията.

Изследването, публикувано в сп. Obesity, показва, че правилното подбиране на времето за хранене допринася съществено за контрола на теглото и за здравословния начин на живот. За целите на проучването авторите му са разделили 93, страдащи от затлъстяване жени, на две групи, които приемали общо 1400 калории дневно в продължение на две седмици. Участничките от първата група консумирали 700 калории на закуска, 500 на обяд и 200 на вечеря, а тези от втората – 200 калории на закуска, 500 на обяд и 700 на вечеря. В края на периода на изследването участничките от групата на „обилна закуска“ били отслабнали средно с осем килограма всяка и изгубили 7 сантиметра от талията в сравнение с 3,3 килограма и 3,5 сантиметра от талията в групата на „обилна вечеря“.

В групата на „обилна закуска“ било отчетено съществено понижение на инсулина, глюкозата и триглицеридите, както и значително по-ниски нива на регулиращия глада хормон грелин и съответно по-слабо желание за хранене. Оказало се също, че при жените, които хапвали солидно на закуска, не се наблюдава обичайното за след хранене покачване на нивата на кръвната захар. Това е свързано с по-малък риск от сърдечносъдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане и висок холестерол.

Изследователите са установили също, че въпреки отслабването в групата на „обилна вечеря“ са се повишили нивата на триглицеридите – опасните мазнини в кръвта, които са свързани с втвърдяването на артериите. „Смятаме, че успешната стратегия за отслабване при хора със затлъстяване трябва да включва контрол на апетита и изкушенията чрез адекватно подбиране на времето за хранене. Това може да се постигне чрез обилна закуска с високо протеиново съдържание – например две филии хляб с риба тон, сьомга, сирене, пилешко или пуешко месо, плюс чаша мляко“, казва професор Даниела Якубович от изследователския екип.

 

Spread the love