Премиерът: Разхлабвам колана, а те протестират

Filed under: България |

 Пламен Орешарски обяви за несериозна идеята сред депутатите от БСП да намали бюджета на президентството след ветото, наложено от Росен Плевнелиев върху актуализацията на бюджета

 185-19-02-OresharskiВсички страни в криза, като Испания, Гърция, Португалия и Италия, затягат коланите, при което следват масови протести. В България разхлабваме фискалната система, а хората протестират. Това не го разбирам. Това с учудване коментирал премиерът Пламен Орешарски на състоялата се неформална среща с журналисти в градинката на МС. Той събрал на по цигара репортери от всички медии без изключение, но условието било без камери и диктофони.

Градинските партита с репортери въведе бившият премиер Иван Костов в далечната 1999 г.

Пламен Орешарски споделил, че негови колеги от чужбина не могат да повярват, че при разхлабване на фискалната дисциплина и увеличаване на бюджетния дефицит в България, с цел по-големи социални разходи, хората излизат на масови протести.

По отношение на назначенията на компрометирани хора на възлови длъжности Орешарски коментирал лаконично: „Не мога да назнача всичките си приятели за министри“.

Премиерът обявил и за несериозна идеята сред депутатите от БСП да намали бюджета на президентството след ветото, наложено от Росен Плевнелиев върху актуализацията на бюджета. Подобен ход направи бившият финансов министър Симеон Дянков след скандалите му с президента Георги Първанов.

Премиерът обявил, че ще „изчисти“ някои от агенциите, които са под шапката на МС. Целта е съкращаване на разходи от раздутата администрация. Премиерът каза също, че не е получавал доклад от агенцията за борба с корупцията БОРКОР.

„Няма да почивам през август. Евксиноград не ми харесва“, лаконичен бил още Орешарски.

 

Снимка:

Пламен Орешарски

 

Spread the love