Приключи жътвата в Долна баня, 160 кг средният добив от декар

Filed under: Долна баня |

 Специалистите: Реколтата щеше да е по-добра, ако честите превалявания не провалиха подхранването с изкуствен тор на всички площи

 186-08-02 026Успешно приключи жътвата на зърнено-житните култури в земеделската кооперация „Обединение“ – Долна баня. От засетите 1380 дка с пшеница, овес, ръж и тритикале това лято стопаните прибраха в складовете на кооперацията 211 тона зърно бункерно тегло – сподели председателят Филип Джамбазов. Според изчисленията и тази година средният добив от декар е около 150-160 кг. Според специалистите реколтата щеше да бъде още по-добра, но честите превалявания през тази пролет в Долнобанското поле не позволиха на стопаните да подхранят с изкуствен тор всички засети площи със зърнено-житни култури.

186-08-02 027Земеделската кооперация „Обединение“ в рилския град е една от малкото в Софийско, която оцелява в тези трудни времена благодарение на доброто ръководство и създадена от години организация. А зърнопроизводството е на практика основната дейност в кооперацията, въпреки че Долнобанското поле не се слави като добър зърнопроизводителен район в страната. Тук традицията е в отглеждането на ягодоплодните култури – основно ягоди и малини, и по-малки площи, засадени с касис и арония. На прага е тазгодишната кампания по прибирането на добрата реколта от малини. Узряха вече и къпините, като за килограм вкусен плод на изкупвателните пунктове на берачите им броят по 2 лева.

 

Spread the love