Цветомир Цеков обяви на работна среща в Кюстендил: На телефон 112 ни търсят за спрян ток и дупки по пътищата, 17 000 са сигналите за денонощие

Filed under: Кюстендил |

Средно на месец в областта се генерират обаждания за 2700 инцидента, най-много са сигналите от Кюстендил, Дупница, Бобов дол и Сапарева баня

Digimax A50 / KENOX Q2

58 на сто от сигналите, постъпващи на  телефон 112, са нерегламентирани, неточно е да се казва, че са фалшиви, обяви в Кюстендил началникът на Регионален център 112-София Цветомир Цеков след работна среща в ОДМВР. 17 000 са общо сигналите, които се подават на спешния телефон за денонощие, отчете той. От колцентъра не вписват в графата злонамерени обажданията за дупки по улиците, липса на ток, че и дори ученик, поискал да му напишат домашното. „Има всякакви парадокси, но конкретно за Кюстендил не съм готов да посоча подробности“, каза Цеков.
„Нерегламентираните сигнали през изминалата година са били над 60% от всички подадени. Разделяме ги на два типа – злоумишлени и незлоумишлени. Първите са различни шеги, закачки и лъжливи сигнали. Те именно намаляват, защото има подета кампания да се търси отговорност от тези хора, които си правят шеги“, заяви Цеков.
Един голям процент незлоумишлени грешки са техническите, като например неволно избиране на телефон 112 или автоматично генерирани от съоръжения, които са повредени.
„Има случаи, когато приемаме сигнали за дупки по пътищата, но когато операторът прецени, че те са предпоставка за ПТП“, уточни  Цеков. 89 инцидента се регистрират средно на денонощие за Кюстендилска област в Националната система 112, информира началникът на Районен център 112-София  Цветомир Цеков. От общия брой 54 са към Спешен център, 32 към полиция и 3 към ПБЗН. За областта средно на месец се генерират обаждания за 2700 инцидента. Най-много сигнали постъпват от градовете Кюстендил, Дупница, Бобов дол и Сапарева баня. За времето от януари до август  2013 година в системата са постъпили сигнали за 18 878 инцидента за Кюстендилска област. Общият брой на инцидентите, насочени към ОДМВР-Кюстендил, е 6785. „Телефон 112 функционира на територията на цялата страна от 2008 година. Ние го въвеждаме последни в Европа, но така сме имали възможност да ползваме най-добрите практики и сравнително модерна технология. От 2011 година телефоните 160, 166 и 150 са пренасочени към телефон 112 и гражданите, независимо кой телефон избират, попадат на 112. Той уточни, че са сключени и договори с общините за сигнали, които касаят техните дейности. „Това са преди всичко сигнали за нарушение на обществения ред в заведения. Основното нарушение е шума, и то след 22 часа“, каза още Цеков. Конкретно за Кюстендил през миналата година са били 683, а за тази са обслужени 485. Намалението е с 30%. „Според мен това се дължи на добрата работа на полицията, която реагира на такива сигнали, хората се дисциплинират и спазват общинската наредба. Средно за област Кюстендил се падат по 6-7 сигнала на денонощие, а ние създаваме организация, за да можем да ги обслужим съгласно споразумението, което сме постигнали с община Кюстендил“, добави още началникът на Районен център 112-София.

Снимка:

Цветомир Цеков – началник Районен център 112-София

 

 

Spread the love