Патриарх Неофит: Да желаем обединението на народа и да работим за него

Filed under: Актуално от днес |

Българският патриарх отслужи света литургия в Троянския манастир по повод Успението на св. Богородица

index„Да желаем обединението на народа и да работим за него, честит празник”. Това заяви Негово Светейшество патриарх Неофит в отговор на въпрос как да постигнем обединението на народа. Тези думи отправи Негово Светейшество вчера сутринта и към хилядите миряни, дошли да се поклонят в Троянската света обител по повод Успение Богородично. Патриархът отслужи света литургия по повод Успението на Божията Майка.

„Българският народ свято тачи този празник и знае, че света Богородица е негова небесна покровителка”, заяви патриарх Неофит. Трите ставропигиални манастира са посветени на нея, добави той. Всички, които са почувствали нейната небесна помощq винаги прекрачват прага на тази свята обител и на другите, посветени на нея, знаейки, че тя е небесна покровителка на всеки един от нас вярващ християнин и на българския народ, добави патриархът.

Премиерът Пламен Орешарски също е в Троянската обител.

„Това е един от най-големите християнски празници и много се радвам, че патриархът ме покани и използвам повода да присъствам на празника, а и да поговорим с него”, посочи премиерът. На въпрос за това, че има предложение днешният ден да бъде обявен за официален празник и какво е неговото мнение, Орешарски отговори: „Сигурно ще го обсъдим, но не станаха ли много официалните празници?“.

Предполагам, че няма да обсъждаме с патриарх Неофит Закона за вероизповеданията, отговори Орешарски на въпрос дали при срещата му с патриарх Неофит ще обсъждат закона.

Богослужението в манастира започна в 6,30 часа с празнична полунощница, по време на която се изнесе Богородичната плащаница и с лития се обиколи храмът. В края на литургията чудотворната икона „Пресвета Богородица – Троеручица“ беше свалена от проскинитария и поставена в специална носилка. Около 10,30 беше поета от богомолци и се отправи в литийно шествие недалеч от манастира – към могилата с параклиса, където е станало първото чудо, прославило светата икона. На могилата се извършва водосвет и присъстващите богомолци се поръсват за здраве и освещение с осветената вода.

Троянският манастир „Успение Богородично“ е един от трите ставропигиални (подчинени пряко на патриарха и Светия синод) манастири в България, заедно с Рилския и Бачковския. От него са започнали своя духовен път редица именити български духовници. Понастоящем игумен на обителта е Негово Преосвещенство Браницкият епископ Григорий.

 

Снимка:

За обединение на народа призова патриархът.

 

 

Spread the love