Стотици празнуват под вековнините дървета на ремонтираната черква: Столетник от Трънско даде курбан за цяло село на храмов празник

Filed under: Перник |

Дядо Добрен Михов посреща гости с дъщеря си Славка, зетя и роднини, на масата салатки, печено, вита баница

Жилавият дядо: Вземах от всичко умерено, така доживях до 100 години

 

190-01-01 KRASI-6 6Стотици жителите и гости с корен от трънското село Докьовци вчера отбелязаха храмовия празник Света Богородица. Под сянката на вековни дървета до ремонтираната черква се бяха събрали родове, за да почетат и най-възрастния жител Добрен Михов. През май той навърши 100 години, но все още е много жизнен и младолик за годините си. Заради вековния си юбилей дядо Добрен решил да почерпи селото с курбан за храмовия празник. Цял казан бе сварил готвачът от агнето, дарено от столетника, имаше и дроб сарма, а курбана благослови отец Димитър от Земен.

190-01-01 KRASI-6 3Заедно с дъщеря си Славка, зетя и роднини дядо Добрен посрещаше съселяните и им пожелаваше приятно прекарване. Близо стотина души бяха дошли да почетат празника, а на масите имаше всичко – от салатите до печеното и ракийка, варена от плодовете на Трънско, от витата баница до сладкишите. А най-важното бе, че имаше много настроение.

„Доживях до 100 години, като от всичко вземах умерено, а вечер си лягам без претенции към друг човек. Още като дете отидох от село в града и от чирак стигнах до бригадир строител“, разказа дядо Добрен.

Дъщеря му Славка пък сподели, че все още всеки ден той си купува вестник и чете, интересува се не само от нашите новини, но и от това какво става по света. До миналата година е работел и в градината, но сега вече си почива. Гордее се, че като строител е работил на изграждането на силнотоковия завод „Васил Коларов“, на паметника на Съветската армия, на спортната палата, както и на много жилищни и административни сгради в столицата. За целия си трудов път Добрен е събрал дом в София, там заедно със съпругата си Даца, починала преди Коледа на 97 години, отгледали дъщеря, внук и трима правнуци. И всичките са с професии, Славка е счетоводителка, внукът Иво работи в Германия в банкова институция, там са и правнуците. Племенникът му Димитър Момчилов разказа, че родът им е от дълголетници. Дядо Добрен е имал още трима братя – Богдан, Серафим и Герасим, и три сестри – Елена, Аска и Люба. И неговият баща Серафим е доживял до 98 години.

Като на всеки празник и вчера се вдигнаха много наздравици за дълъг живот, за здраве, за успехи и да не се прекъсва родовата връзка. Съселяните подариха на столетника за юбилея подаръци, а той пожела на всички да доживеят до неговите години.

Само този, който не е усетил здравата връзка с корените, няма да разбере трънчани. А те наистина са уникални и като дух, и като родова памет, и като обич към родното място. Много от пенсиониралите се местни се връщат при корена, потягат старите къщи на предците, строят нови (нали са майстори строители) и заживяват сред неповторимата природа на планините. Затова и в селото вчера бяха дошли за празника отдавна отишли в градовете докьовчани.

Spread the love