Орешарски видя опасност от рецесия, обеща да няма нов ремонт на бюджета

Filed under: Актуално от днес |

191-17-05-OresharskiПремиерът Пламен Орешарски видя опасност от рецесия и пое ангажимент да няма друга актуализация на бюджета. „Иска ми се да е така. Ще направим всичко възможно“, заяви премиерът, след като парламентът отхвърли ветото на президента и прие отново актуализацията на бюджета за 2013 г.

През второто тримесечие икономиката ни се представя много зле. Ситуацията не е добра като цяло, но правим усилия да подобрим бизнес климата, така че да се оттласнем от дъното, по което сега върви икономиката ни, заяви той. Премиерът каза още, че се надява данните за третото тримесечие да са по-добри.

Премиерът беше категоричен, че дългът към края на 2013 г. няма да се увеличи спрямо предварителните планове от края на миналата година – 14,6 млрд. лева. Орешарски обясни още, че е възможно правителството да не използва целия заем от 1 млрд. лева, който е предвиден в актуализацията на бюджета. Зависи от степента, в която успеем да подобрим събираемостта на приходите, каза премиерът.

Относно бюджета за следващата година Орешарски беше категоричен, че повече фискално разхлабване няма да има. „Повече няма накъде, защото 2 на сто е максимално възможният дефицит по Закона за публичните финанси. Ще се опитаме да очертаем обратна тенденция за следващата година, макар и символична“, обясни още министър-председателят. По негови думи през септември, когато се представя рамката на новия бюджет, ще може да се говори по-подробно.

Бих се радвал на подкрепа и на ГЕРБ. Очевидно този път не ме подкрепиха, заяви още Орешарски. Надявам се да доживеем решения, проектозакони, по които да имаме и подкрепата на ГЕРБ, заяви той. От началото кабинетът работи при приблизително тези условия. Дали се справяме добре, или не, оценката е на избирателите, каза още Орешарски по повод ситуацията в страната.

 

Снимка:

Пламен Орешарски

 

Spread the love