Водна полиция дебне около чешмите: Най-засегнатите от безводието са общините Перник и Пернишка област, Кюстендил, Панагюрище, Монтана и Севлиево

Filed under: България |

192-20-03-БезводиеВодна полиция вече ще дебне гражданите в България дали разхищават ценната течност, която тече от чешмите им. Засега „мокрите“ ченгета ще действат само на територията на Хасково, но тъй като поради липсата на валежи 120 населени места вече са на сух режим, много скоро се очаква наказателните отряди да бъдат пуснати в цялата страна.

Първи в класацията за разхищение на водата е ромският квартал „Филиповци“ в София, където за година в канала изтичат близо 1 милион кубика вода. Официалните цифри показват също, че в Хасковско поради кражби и разхищения се губи 50 процента от водата. Неофициално се говори, че този процент достига 80, а загубата значително оскъпява услугата за изрядните абонати.

Ако горещините без дъжд продължат, 300 хиляди души в България са застрашени да останат без вода, като към днешна дата на сухо са близо 64 000 души. Най-засегнатите са общините Перник, Кюстендил, Панагюрище, Монтана и Севлиево, като Пернишка област оглавява класацията. 14 населени места в областта са на режим. От месец в село Планиница вода не тече.

 

Снимка:

Близо 300 000 са заплашени от безводие.

 

Spread the love