$ 44 000 осигуряват Aмериканският научен институт и фондация „Америка за България” за мартириумa в Сандански

Filed under: Сандански |

 Предстои реставрация на стенописите и възстановяване на олтарната маса

OLYMPUS DIGITAL CAMERAОткритият през миналата година мартириум на Епископската базилика в Сандански ще бъде социализиран. Проектът е на стойност 44 000 щатски долара, които са осигурени от Американския научен институт и фондация „Америка за България”, а срокът за изпълнение на предвидените дейности по него е една година. OLYMPUS DIGITAL CAMERAСпоред директора на Археологическия музей в Сандански Владимир Петков съществуващите на този етап данни показват, че мартириумът в Сандански е най-старият открит в България.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПредстои реставрация и консервация на стенописите, разположени на площ от около 40 квадратни метра, като някои от тях ще бъдат експонирани на място. Реставрацията включва още възстановка на олтарната маса и връщане на аязмото, което се е намирало на пода на мартириума. Предвидено е изграждане на временно защитно покритие, като след приключване на планираните дейности през юли следващата година, гражданите също ще могат да влизат.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAСамо преди месец по време на разкопки на студенти от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” начело с доц. Иво Топалилов и специалисти от Археологическия музей в Сандански е открито и ново помещение от епископския комплекс, най-вероятно с производствени функции, и пет долиума (връчви), в които се е съхранявало жито. Открити са още водопровод, мраморна вана и извеждащ канал, като предстои точното установяване на функциите им.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Повече подробности в печатното издание

Снимки

1 – Мартириумът от птичи поглед

2- Мартириумът

3- Студентите от университета в Шумен по време на разкопките през лятото.

4 – Момент от работния процес

 

Spread the love